Zabójcze potrawy
Polska 2024
Antropolog i podróżnik Jarek Nowak przybliża widzom egzotyczne obyczaje kulinarne, uczy też tolerancji dla różnorodności kulturowej świata.
Reżyseria:Jacek Klisowski
Czas trwania:42 min
Kategoria wiekowa:
Gatunek:Film dokumentalny/Cykl reportaży
Zabójcze potrawy w telewizji
Galeria
Twórcy
Jacek Klisowski
Reżyser
Opis programu
Od serca amazońskiej dżungli, po wysokie Andy - Jarek Nowak powraca z jeszcze bardziej ekstremalną misją w nowym sezonie "Zabójczych potraw"! Tym razem antropolog i podróżnik rusza na kulinarny podbój Ameryki Południowej, podejmując kolejne wyzwania i ukazując smaki tej części świata bez cenzury. W drugiej odsłonie programu Jarek skosztuje takich potraw jak zupa z żółwia, pieczony pancernik, mięso z kajmana, jadowity wąż czy koktajl z żaby. Podróż do Ameryki Południowej to jeszcze więcej fascynujących dań i unikalnych opowieści o kuchni, która dla nas może być szokująca, a dla innej kultury stanowi jej trzon. "Zabójcze potrawy" to program podróżniczo-kulinarny, który zabiera widzów w wyprawę szlakiem egzotycznych przysmaków - szokujących, niebezpiecznych i pysznych, czyli zabójczych w każdym tego słowa znaczeniu. W pierwszym sezonie Jarek Nowak odkrywał smaki Azji, w drugim pokaże bez cenzury kuchnię Ameryki Południowej, odkrywając unikalne zwyczaje i zagrożenia codziennego życia mieszkańców Amazonii i Andów. Wyruszając w egzotyczne zakątki świata w poszukiwaniu potraw, które w naszej kulturze mogą budzić odrazę, Jarek Nowak wyjaśnia, skąd wzięły się specyficzne zwyczaje kulinarne. W każdym odcinku przedstawiciele lokalnych społeczności nie tylko ujawniają tajniki regionalnych przysmaków, ale również dzielą się wierzeniami i zwyczajami związanymi z jedzeniem. Program dostarcza wielu cennych dla turystów porad, m.in. radzi, czego nie jeść, by nie narazić zdrowia i życia podczas egzotycznych podróży. Przede wszystkim jednak uczy tolerancji dla inności, otwierając oczy na zróżnicowanie tradycji kulinarnej świata.