W 2. edycji kulinarnego show Dwójki o tytuł Polskiego Mistrza wypieków oraz nagrodę pieniężną w wysokości 50 tysięcy złotych rywalizować będzie 12 uczestników. Wśród nich znaleźli się m.in. architekta wnętrz, 17-letni uczeń technikum hotelarskiego, student historii sztuki i siostry rodzone.
W pierwszym zadaniu uczestnicy zostali rzuceni na głęboką wodę - musieli przygotować tiramisu według przepisu Krzysztofa Ilnickiego. Balans smakowy, mocno nasączone biszkopty i odpowiednia ilość kakao były w tej konkurencji kluczem do sukcesu. Cukiernicy-amatorzy pracowali na dwie ręce i włożyli w swoje wypieki mnóstwo serca. Kiedy czas dobiegł końca, przyszła pora na degustację. Tradycyjnie, jak już to bywało w 1. edycji "Bake off- Ale ciacho!" jurorzy nie wiedzieli, czyje wypieki smakują. Najlepiej w tej konkurencji poradziła sobie Dorota Habdas.
Następnie przyszedł czas na popisową konkurencję, w której cukiernicy musieli w dwie godziny przygotować sernik. Pascha, sernik na kruchym spodzie z białą pianką czy tzw. sernik w stylu nowojorskim - to między innymi takie wypieki królowały w 1. odcinku 2. edycji „Bake Off – Ale Ciacho!”. Oczekiwania jurorów były bardzo wysokie. Gwiazdą wypieków tygodnia została Małgorzata Nagat.
W PIERWSZYM ODCINKU Z PROGRAMU "BAKE OFF - ALE CIACHO!" ODPADŁA JUSTYNA KOWAL!
