Fabryka jedzenia Odcinek 15 (Sezon 4) - Naindyczone tofu
Food Factory, Kanada 2021
Streszczenie odcinka
Sięgając po swoje ulubione smakołyki, mało kto zdaje sobie sprawę, jak fascynujące historie kryje wiele z nich. Zanim specjały te trafią na sklepowe półki, przechodzą wiele etapów, by z surowców przeobrazić się w gotowe, opakowane prodkukty, dzięki połączeniu sztuki kulinarnej, tradycji, innowacji, nauki, zaawansowanych technologii i skomplikowanych procesów, nieraz na ogromną skalę. O kulisach produkcji i sekretach popularnych przysmaków opowiada program "Fabryka jedzenia" - wyjątkowa uczta dla oczu, podczas której zobaczymy jak powstają setki produktów: od krakersów-zwierzątek, płatków zbożowych o wymyślnych kształtach i rolady lodowej po chińskie bułeczki z wieprzowiną i krewetkami czy wegański majonez według przepisu, który autorowi patentu przyszedł do głowy we śnie. W jaki sposób góry surowych składników zmieniają się w apetyczne przekąski i potrawy o uzależniającym smaku i kunsztownej formie? Jak robi się je na skalę przemysłową a jak w małych firmach kultywujących tradycje kulinarnego rzemiosła? Odpowiedzi w kolejnych odcinkach "Fabryki jedzenia".
Czas trwania:27 min
Kategoria wiekowa:
Gatunek:Serial/Serial dokumentalny