GRZESZKI NA WIDELCU" - SPALACZE TŁUSZCZU. WTOREK, 20.09.2016 O GODZ. 22:00 W POLSAT CAFE!
GRZESZKI NA WIDELCU" - SPALACZE TŁUSZCZU. WTOREK, 20.09.2016 O GODZ. 22:00 W POLSAT CAFE!
Jeść czekoladę i chudnąć – to marzenie każdej z nas. Dlatego Ania spróbuje ustalić czy jest czekolada, która pomoże spalać tłuszcz? Powie też, czym są termogeniki, które walczą ze zbędnymi kilogramami i w jakich produktach można je znaleźć. Sprawdzi również jaki pieprz wybrać, aby pomóc sobie będąc w trakcie kuracji. Ania będzie także spierała się z dietetyczką o dietę, która ma pomóc spalać tłuszcz na brzuchu. Natomiast w kuchni przyrządzi wołowinę z sezamem, która okaże się sprzymierzeńcem odchudzania.
Szaszłyki z polędwicy wołowej z sezamem
Anna Guzik: - To teraz robimy danie, które pomoże naszemu organizmowi spalać tłuszcz. Będzie w nim wołowina czyli L-karnityna, sezam czyli dobre źródło wapnia i imbir czyli gingerol. Będzie też salsa z ananasów i papryczki chilli.
- 250 polędwicy wołowej
- sól i pieprz
- korzeń imbiru
- łyżka oleju rzepakowego
- 3 łyżeczki ziaren sezamu
- pół średniego ananasa
- 1 czerwona papryczka chili
- świeża kolendra
- 1 limonka
- Mięso pokroić w dość dużą kostkę. Imbir umyć, obrać i zetrzeć na drobnej tarce. CIEKAWOSTKA: Imbir oprócz tego, że pomaga nam spalać tłuszcz to jest dobrym lekiem na mdłości, wymioty (np. dla kobiet w ciąży lub przy chorobie lokomocyjnej. Przynosi ulgę chorym stawom, leczy wzdęcia, no i wspomaga trawienie.
- Mięso posypać pieprzem, posmarować olejem rzepakowym i startym imbirem. Obtoczyć je w ziarnach sezamu. CIEKAWOSTKA: Sezam ma dobry wpływ na stan kości i zębów, układ mięśniowy i serce, wzrok, kondycję skóry, paznokci oraz włosów. Sezam ma też sporo lecytyny, która pozytywnie wpływa na naszą sprawność umysłową.
- Nadziać mięso na szpikulce, oprószyć solą i piec w piekarniku przez 15 min. w temperaturze 180-200 stopni.
Przygotowanie salsy: Ananasa pokroić wzdłuż na plastry i opiec z obu stron aż się zrumieni. Drobno posiekać chili i garść liści kolendry. Ananasa zdjąć z patelni i pokroić w małe kawałki oraz wymieszać z chilli i kolendą. Dodać sok z połówki limonki i posolić do smaku.
CZYTAJ TAKŻE:
