„Hell’s Kitchen". Michał Bryś nowym prowadzącym Piekielnej Kuchni! [ZDJĘCIA]

Redakcja Telemagazyn
fot. Hell's Kitchen/Polsat
fot. Hell's Kitchen/Polsat
Wiadomo już, kto zastąpi szefa Amaro w „Hell’s Kitchen"! Już od września, 6. sezon kulinarnego show Polsatu poprowadzi Michał Bryś. Kim jest, co o nim wiemy?

Już od września na antenę Telewizji Polsat powróci program „Hell’s Kitchen". W 6. edycji kulinarnego show nie zobaczymy jednak Wojciecha Modesta Amaro, który zrezygnował z dalszego prowadzenia programu. Jego miejsce zajmie ceniony szef kuchni i współwłaściciel warszawskiej restauracji L’enfant Terrible - Michał Bryś. Co wiemy, o nowym prowadzącym programu?

Szef kuchni L’enfant Terrible, jednej z najlepszych warszawskich restauracji, w zaledwie dwa lata zdobył uznanie gości oraz został doceniony i nagrodzony przez krytyków kulinarnych. Michał Bryś nie skończył żadnej szkoły gastronomicznej, nie przeszkadzało mu to w zdobywaniu doświadczenia zawodowego na stażach w najlepszych restauracjach świata m.in. De Librije w Zwolle (3 gwiazdki Michelin), czy The Ledbury w Londynie (2 gwiazdki Michelin). - W moim poprzednim życiu byłem reżyserem, scenarzystą, menadżerem artystów i producentem telewizyjnym – mówi o sobie Michał Bryś. Przez 15 lat pracy w branży muzycznej i telewizyjnej udało mu się osiągnąć wiele sukcesów, zdobyć uznanie i pracować z najlepszymi, m.in.: z zespołem Hey, Kasią Kowalską, Kasią Nosowską, Perfectem i wieloma innymi artystami. Będąc u szczytu, porzucił dotychczasową pracę i zajął się tym, co kochał najbardziej - gotowaniem!

CZYTAJ TAKŻE:

"HELL'S KITCHEN". WOJCIECH MODEST AMARO ODCHODZI Z PROGRAMU [OŚWIADCZENIE]

PROGRAMY ROZRYWKOWE WIOSENNEJ RAMÓWKI 2016. CO BYŁO HITEM, A CO KITEM? [RANKING]

Pasję do gotowania Michał Bryś ma w genach. Jego przodkowie prowadzili restaurację na Śląsku i zajmowali się młynarstwem i rzeźnictwem. Jednak to babcia pokazała mu świat smaków i aromatów. – Babcia rewelacyjnie gotowała, była kucharką totalną i siedziała tylko w kuchni. Zawsze po szkole chodziłem do niej na obiad. Siedziałem w tej kuchni i patrzyłem, co tam się dzieje. Chłonąłem te zapachy i próbowałem tych wszystkich rzeczy – wspomina Michał Bryś i dodaje, że początki jego "prawdziwego gotowania", sięgają liceum. Z czasem nowy szef "Piekielnej Kuchni" zaczął nabierać coraz więcej wprawy w gotowaniu. Pragnął upewnić się, że jest to droga, którą chce podążać. Postanowił więc sprawdzić się w zawodowych kuchniach. Pierwszą z nich była należąca szefa Wojciecha Modesta Amaro. Następnie wysłał listy do wybranych szefów kuchni na całym świecie. Napisał o pasji i dołączył zdjęcia swoich dań, co wystarczyło, żeby móc szlifować swój kunszt u boku najlepszych z najlepszych. Dziś, wspierany przez przyjaciół i partnerów biznesowych, kontynuuje rodzinną tradycję w restauracji L’enfant Terrible na warszawskim Starym Mokotowie.

Kultura i rozrywka

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Po sześciu miesiącach od otwarcia, L’enfant Terrible otrzymała zaszczytne wyróżnienie 2 czapek przyznawane przez prestiżowy francuski przewodnik kulinarny Gault&Millau. Zdobyła również tytuł „Knajpy Roku 2014 według Czytelników Gazety Wyborczej” i zajęła 1. miejsce w rankingu najlepszych restauracji 2014 roku według KrytykaKulinarna.pl. Michał Bryś otrzymał także nagrodę magazynu Warsaw Insider - Best Newcomer 2014. Rok później został wyróżniony tytułem Szef Jutra Gault&Millau Tour 2015 regionu Centrum, a następnie otrzymał jedną z cenniejszych nagród międzynarodowego świata gastronomii - Szef Jutra 2016 Gault&Millau Polska. Restauracja L’enfant Terrible jako jedna z ośmiu restauracji w Polsce otrzymała 3 czapki i jedną z najwyższych not w tej kategorii - 15.5 punktu w przewodniku Gault&Millau Polska na rok 2016. W marcu 2016 roku restauracja Michała Brysia otrzymała również rekomendację czerwonego przewodnika Michelin. W maju 2016 roku Michał Bryś dołączył również do zaszczytnego grona szefów kuchni i restauratorów Jeunes Restaurateurs d'Europe. Ta najstarsza w świecie gastronomii, założona we Francji w 1974 roku, europejska organizacja zaprasza jedynie najlepszych i wysoko nagradzanych szefów kuchni z szesnastu krajów Europy.

Kuchnią Michała Brysia zachwycają się wszyscy, m.in.: najbardziej znany krytyk kulinarny w Polsce i znany z programu "Top Chef" – Maciej Nowak.

Michał Bryś jest iluzjonistą polskiej gastronomii! Z wykształcenia i pierwszego zawodu aktor teatralny i filmowy, z zamiłowania - szef kuchni. Połączenie żywiołu kulinarnego i performatywnego da uczestnikom i widzom „Hell's Kitchen zupełnie niepowtarzalne doznania– jest przekonany Maciej Nowak.

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Ida Nowakowska ma nowy wygląd i... pracę! Jest teraz gwiazdą węgierskiej telewizji!

Ida Nowakowska ma nowy wygląd i... pracę! Jest teraz gwiazdą węgierskiej telewizji!

Marta Nawrocka też jest fanką tatuaży. Jak wypada na tle wytatuowanego męża?

Marta Nawrocka też jest fanką tatuaży. Jak wypada na tle wytatuowanego męża?

Wróć na telemagazyn.pl Telemagazyn