"Hell’s Kitchen” to show Polsatu, które ma za zadanie wyłonić najlepszego kucharza pośród zawodowców i amatorów. Uczestnicy początkowo występują w dwóch drużynach, podzielonych według płci. Taki stan rzeczy nie trwa jednak długo. Kilka odcinków przed finałem zawodnicy, którzy pozostali w grze tworzą jeden zespół (oznaczony czarnym kolorem bluz).
Zadaniem uczestników show jest przygotowanie dań, które mają spełnić warunki danego tematu, w tym stworzenie posiłków dla grupy ludzi i przygotowanie popisowego dania. Po zaserwowaniu jedzenia, najczęściej następuje wybór wybranej drużyny, która otrzymuje nagrodę. Do gotujących kucharzy często dołączają goście – aktorzy i gwiazdy telewizji.
"Hell’s Kitchen” Kucharze walczą o najlepiej wydane jedzenie
W każdym z odcinków drużyny muszą też przygotować serwis, czyli wydanie jedzenia dla gości zgromadzonych na sali. Cały proces oceniany jest przez znanego szefa kuchni, którym w edycjach 1-5 był Wojciech Amaro, w edycji 6. Michał Bryś, a w planowanej edycji już wiadomo, że będzie nim Mateusz Gessler. Najgorzej radzący sobie kucharze odpadają.
W finale serwis wydawany jest przez drużyny złożone z osób, które odpadły w poprzednich odcinkach. Nazwisko zwycięzcy ogłaszane jest w drugiej części odcinka finałowego, która realizowana jest na żywo. Zwycięzca zdobywa nagrodę główną – 100 000 złotych i pracę w restauracji szefa kuchni programu. W edycjach 1-6 prowadzącą odcinek na żywo była Paulina Sykut-Jeżyna, zaś w 6 edycji prowadził show Maciej Dowbor.
Do tej pory wybrano 6 zwycięzców. Wielu z nich spełnia się zawodowo, część jeszcze bardziej rozwinęła kulinarne skrzydła. Co dziś robią i jak wyglądają? Zobaczcie w naszej galerii!
"Hell’s Kitchen. Piekielna kuchnia” powraca. Tak dziś wyglądają zwycięzcy wszystkich edycji
