Marnując jedzenie

Food Wastage: We're Well All Responsible?,

Marnowanie jedzenia to poważny problem. Odwiedzając restaurację "Jak w domu" w Brukseli można się przekonać, jak wiele składników zdatnych do spożycia jest wyrzucanych.

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Film/Film dokumentalny

Marnując jedzenie w telewizji

Opis programu

Znajdujemy się w restauracji "Jak w domu", w Brukselii. W menu na dziś są: Zupa grzybowa, Puree z porów w duszonej cukinii, talerz niespodzianka a na nim pasta z grzybów, kulka ziemniaczana z kurkumą, pasta kalafiorowa. Na deser: Pianka bananowo - ananasowa i jabłka zapiekane w karmelu z sorbetem owocowym. Wszystko bardzo wyrafinowane, pięknie podane, wyśmienite w smaku. Uwaga – wszystkie składniki tych dań zostały poprzedniego dnia znalezione na śmietniku za supermarketem! Był wypełniony jedzeniem! Na potrzeby programu zabrano niewiele, zostało bardzo dużo dobrego, nieprzeterminowanego jedzenia! Wyrzucanie jedzenia to potworna strata i skandal. Można by wykarmić biedną połowę ludzkości! Ile dokładnie wyrzucamy? Co jest przyczyną takiego stanu rzeczy i jak temu zaradzić? Te pytania postawią twórcy naszego dokumentu. Czy znajdą odpowiedź?