Przystanek slow food
Polska 2024
Bohaterami odcinka będą Zofia Żyła i Koło Gospodyń Wiejskich z Błońca. Pokażą, na czym polega właściwa uprawa truskawek, a w szczególności walory smakowe odmiany buskiej faworytki.
Reżyseria:Michał Bandurski
Czas trwania:25 min
Kategoria wiekowa:
Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny
Przystanek slow food w telewizji
Galeria
Twórcy
Jacek Szklarek
Prowadzący
Jacek Szklarek
Scenariusz
Michał Bandurski
Reżyseria
Opis programu
Magazyn o niezwykłych ludziach, ocalających tradycyjne produkty i potrawy, którzy poznali prawdziwy smak życia, gdy zdecydowali się żyć świadomie, zwolnić i spędzać więcej czasu wśród natury. To także opowieść o wyjątkowych zakątkach regionalnej Polski, do których warto dotrzeć, by poznać piękną, (po)wolną Polskę i prawdziwy smak życia. Busko najczęściej kojarzy się nam jako najbardziej znane uzdrowisko w województwie świętokrzyskim. Tutaj też w przeszłości uprawiano bardzo dużo owoców i warzyw. Mało kto jednak słyszał o niezrównanej w smaku wiśni nadwiślance, śliwce szydłowskiej czy też o zniewalającej smakiem buskiej truskawce faworytce. Naszą bohaterką będzie Pani Halina Mazur i Koło Gospodyń Wiejskich w Ruczynowie. Pokażemy, na czym polega właściwa uprawa truskawek, a w szczególności walory smakowe odmiany buskiej faworytki. Przygotujemy sporo deserów inspirowanych truskawką, jak tarta, śmietanowy tort truskawkowy czy też pancake'ki z bitą śmietaną i truskawkami. W tych słodkich wyzwaniach naszym przewodnikiem będzie słynny warszawski cukiernik, Mariusz Szadkowski.