Już 19 grudnia o 17:00 stacja wyemituje premierę świątecznego odcinka „ABC GOTOWANIA 5”. Marieta Marecka specjalnie z tej okazji przygotuje trzy dania, w tym makowiec, pulpety rybne faszerowane śliwkami kalifornijskimi w galarecie oraz bitki wołowe ze śliwkami kalifornijskimi w winie.
Dzień później, 20 grudnia o 21:30, autorka znanego bloga Jadłonomia w swojej serii „Zielona rewolucja Marty Dymek” zaprezentuje wegańskie wersje popularnych świątecznych dań. Dzięki temu widzowie poznają m.in. bigos jabłkowy czy pasztet grzybowy. Jest to wyjątkowa propozycja dla osób szukających zdrowszej alternatywy dla bożonarodzeniowych potraw.
CZYTAJ TAKŻE:
ŚWIĘTA, SYLWESTER I NOWY ROK Z TVP
"FAMILIADA" W BOŻE NARODZENIE: "BARWY SZCZĘSCIA" VS "O MNIE SIĘ NIE MARTW"
Na antenie Kuchni+, tradycyjnie już przed Świętami, pojawi się specjalna odsłona programów z udziałem znanego Brytyjczyka Jamiego Olivera. 14 grudnia o 21:05 stacja zaprezentuje „Wystrzałowe Święta Jamiego”, jedną z premier miesiąca. W programie między innymi przepisy na pieczoną gęś i panettone, słodki przysmak z Mediolanu. Widzowie będą mogli przypomnieć sobie także „Jamie Oliver: Najpiękniejszy jest koniec roku”, w którym szef kuchni pokaże, w jaki sposób w kuchni należycie celebrować okres między Bożym Narodzeniem a Nowy Rokiem.
Wśród pozostałych świątecznych propozycji znajdzie się także seria „Dwanaście drinków na Boże Narodzenie” (22 grudnia, 22:05), w której dla odmiany poruszony zostanie temat nie jedzenia, a picia.
