Szczęście na talerzu Odcinek 2 - Kalifornia

Happiness is on the Plate, Francja 2014

Streszczenie odcinka

Smakowita miniseria o pięciu szefach kuchni z różnych krajów, którzy gotują ekologicznie, zdrowo i smacznie, nie nadwyrężając przy tym zasobów naturalnych ziemi. Pięcioodcinkowa seria łączy w sobie opowieść o podróżowaniu, gotowaniu oraz poczuciu odpowiedzialności społecznej. Twórcy dokumentu przedstawiają pracę pięciu kucharzy-ekologów pochodzących z Hiszpanii, Chin, Kalifornii, Beninu i Tasmanii. Łączą ich wspólne cele: ochrona środowiska, wykorzystanie lokalnych produktów i gotowanie zdrowego jedzenia. Hangzhou leży w prowincji Zhejiang we wschodnich Chinach. Jest to jedne z najpiękniejszych i najlepiej zachowanych chińskich miast. Ten rejon Państwa Środka ma bardzo długą tradycję kulturalną a także bogaty, choć kruchy ekosystem. Restauracje w Hangzhou zlokalizowane są w pawilonach mieszczących się w obrębie parków krajobrazowych, tak więc ich goście jedzą w przepięknych ogrodach. W roku 2000 restaurator Dai Jiangjun stworzył w tym miejscu niezwykły lokal. Jego ambicje wykraczają znacznie poza gotowanie dla biznesmenów. Filozofia Dai Jiangjuna opiera się na taoizmie. Według kucharza posiłek ma uzdrowić ciało i duszę oraz zaangażować wszystkie zmysły. Żeby to osiągnąć, potrawy przygotowuje wyłącznie z produktów niezawierających chemii i niemodyfikowanych genetycznie. Oprócz tego dba, by menu było zdrowie, zróżnicowane i tradycyjnie przygotowane. Daj od lat podróżuje po kraju szukając produktów do swojej restauracji. Przy okazji nakłania rolników do uprawy ekologicznej.

Czas trwania:52 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Serial/Serial dokumentalny

Szczęście na talerzu w telewizji

Galeria

Kalifornia
Kalifornia
Kalifornia
  • Kalifornia
  • Kalifornia
  • Kalifornia