Szczęście na talerzu Odcinek 3 - Chiny

Happiness is on the Plate, Francja 2014

Streszczenie odcinka

Smakowita miniseria o pięciu szefach kuchni z różnych krajów, którzy gotują ekologicznie, zdrowo i smacznie, nie nadwyrężając przy tym zasobów naturalnych ziemi. Pięcioodcinkowa seria łączy w sobie opowieść o podróżowaniu, gotowaniu oraz poczuciu odpowiedzialności społecznej. Twórcy dokumentu przedstawiają pracę pięciu kucharzy-ekologów pochodzących z Hiszpanii, Chin, Kalifornii, Beninu i Tasmanii. Łączą ich wspólne cele: ochrona środowiska, wykorzystanie lokalnych produktów i gotowanie zdrowego jedzenia. Nagrodzona dwoma gwiazdkami Michelina restauracja "Manresa" znajduje się w Los Gatos, w słonecznej Kalifornii. Na zboczu wzgórza, niedaleko od wielkich sekwoi, znajdują się dwa duże ogrody, w których hodowane są warzywa i owoce wykorzystywanie w kuchni "Manresy". David Kinch, właściciel restauracji, jest kimś więcej niż szefem kuchni. Angażuje się w działania ekologiczne na całym świecie, prowadzi badania poszczególnych produktów i podróżuje po świecie poznając lokalne kuchnie. To wszystko sprawia, że w swoim lokalu dokonuje kulinarnych cudów. Filozofia Kincha związana jest ściśle z "poczuciem miejsca", dzięki temu, że serwuje uprawiane wyłącznie przez siebie warzywa i owoce, ma poczucie nawiązywania ze swoimi klientami specjalnej więzi.

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Serial/Serial dokumentalny

Szczęście na talerzu w telewizji

Galeria

Chiny
Chiny
Chiny
  • Chiny
  • Chiny
  • Chiny