Szczęście na talerzu Odcinek 4 - Kraj Basków

Happiness is on the Plate, Francja 2014

Streszczenie odcinka

Smakowita miniseria o pięciu szefach kuchni z różnych krajów, którzy gotują ekologicznie, zdrowo i smacznie, nie nadwyrężając przy tym zasobów naturalnych ziemi. Pięcioodcinkowa seria łączy w sobie opowieść o podróżowaniu, gotowaniu oraz poczuciu odpowiedzialności społecznej. Twórcy dokumentu przedstawiają pracę pięciu kucharzy-ekologów pochodzących z Hiszpanii, Chin, Kalifornii, Beninu i Tasmanii. Łączą ich wspólne cele: ochrona środowiska, wykorzystanie lokalnych produktów i gotowanie zdrowego jedzenia. Hegia restauracja i pensjonat mieszczące się w uroczym budynku z XVIII wieku znajduje się w Kraju Basków. Ich właścicielem jest Arnaud Gasconne Daguin, dwukrotnie nagrodzony gwiazdką Michelina. Okoliczny klimat sprzyja rolnictwu i ogrodnictwu. Niezależnie od pory roku gleba jest miękka i wilgotna, pozwalająca uprawiać warzywa, zboża i owoce. W okolicy znajdują się liczne hodowle zwierząt i wytwórnie sera. Daguin jest propagatorem ekologicznego trybu życia i nie uznaje w tej kwestii kompromisów. Mięso, które podaje pochodzi z pobliskiej farmy, sery wytwarzane są na końcu drogi, przy której znajduje się Hagia, a owoce morze pochodzą z targu w Bayonne. Daguin gotuje wszystko w niskich temperaturach przez dłuższy czas. Żeby podkreślić naturalny smak produktu, używa tylko cukru, soli lub odrobiny oliwy z oliwek. Ze względu na swój wyjątkowy charakter Hegia przyciąga klientów z całego świata.

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Serial/Serial dokumentalny

Szczęście na talerzu w telewizji

Galeria

Kraj Basków
Kraj Basków
Kraj Basków
  • Kraj Basków
  • Kraj Basków
  • Kraj Basków