Czas na podróż przez smaki po słonecznej Italii! Uczestników odwiedził ambasador kuchni włoskiej w Polsce, Giancarlo Russo. - To zobowiązuje do większego skupienia i przyłożenia się - wskazał Vienio. Tematem konkurencji była pasta i sosy, a kucharze mieli podzielić się na trzy grupy. Małgosia, Edyta i Anita robiły tagliatelle z szynką parmeńską, pomidorkami cherry i krewetkami, Beata, Tomek i Rafał mieli za zadanie przygotować garganelli z cukinią w sosie smietanowym i szafranem, a Piotr, Vienio i Andrzej otrzymali do zrobienia spaghetti alla chitarra z jagnięciną i warzywami.
CZYTAJ TAKŻE:
"TOP CHEF. GWIAZDY OD KUCHNI". CO UCZESTNICY GOTUJĄ NAJLEPIEJ? [WIDEO+ZDJĘCIA]
Jurorzy próbowali dań nie wiedząc, która drużyna przygotowała które danie. - Sos w tagliatelle trochę zaniknął w sosie - skomentowała Ewa Wachowicz. Mimo małych niedociągnięć, jurorzy mieli trudne zadanie. Autorzy najsłabszego dania mieli trafić do dogrywki. Była to drużyna dziewczyn, czyli Anita, Edyta i Małgosia.
Wygrana szóstka zmierzyła się w konkurencji głównej, a w kuchni Top Chef znalazła się Lara Gessler - cukiernik z wykształcenia i pasji, córka Magdy Gessler. Uczestnicy mieli do przygotowania ciasta domowe. Okazało się, że to dość spory problem dla większości. - Nie umiem piec ciast - wyznał Tomek Oświeciński. Maciek Rock podzielił kucharzy w pary według klucza alfabetycznego. I tak Andrzej pracował z Piotrem, Rafał z Beatą, a Tomek z Vienio. Szef każdej z dwójek w przypadku niepowodzenia miał trafić do dogrywki.
Beata i Rafał podali szarlotkę z sosami: czekoladowym i karmelowym. Andrzej i Piotr przygotowali ciasto ze śliwkami oraz śliwki pod kruszonką. Vienio i Tomek - mazurek z bakaliami i czekolada oraz bananowe muffiny z sosem malinowym. - Nie podobało mi się, że śliwki pod kruszonką były wyjęte. Szarlotka wyszła bardzo fajnie, kruche ciasto Vienia było bardzo dobre, ale co do muffinów mam wątpliwości - podsumowała Lara Gessler. Najlepsze ciasto należało do Beaty i Rafała. - Szarlotka zachwyciła wszystkich - przyznał Maciej Nowak. Do dogrywki trafił Piotr Galiński. W dogrywce na uczestników czekała czarna skrzynka, pod którą znajdowało się azjatyckie danie z woka z wieprzowiną. Podane zostały m.in. polędwiczka wieprzowa z makaronem i tofu oraz schab wieprzowy z warzywami i grzybami mun.
W 6. ODCINKU "TOP CHEF. GWIAZDY OD KUCHNI" ODPADLI MAŁGORZATA KALICIŃSKA I PIOTR GALIŃSKI!
