W pierwszym zadaniu uczestnicy musieli zmierzyć się... z ziołami, które mieli za zadanie znaleźć w szklarni. Część uczestników ruszyła na łowy, aby nie tylko zebrać zioła, ale przede wszystkim żeby uzyskać w kolejnym zadaniu jeszcze więcej czasu dla pozostałych uczestników.
W ten sposób uczestnicy musieli przygotować dania z wykorzystaniem zebranych ziół. Rywalizacja ruszyła pełną parą. Praca w zespołach to sztuka i często wymaga kompromisu, co niestety nie wszystkim uczestnikom przychodziło łatwo, czego przykładem był duet Vienio i Olga Bończyk.
CZYTAJ TAKŻE:
Vienio i Olga Bończyk przygotowali zupę z zielonych warzyw, miks z sałat z wędzonym serem, łososia z pachniotką i szarlotkę z estragonem oraz bezą. Edyta Pazura i Anita Sokołowska jako przystawkę podały daktyla z kozim serem, jako pierwsze danie krupnik z szałwią i smażoną śliwką, jako danie główne risotto, a na deser bitą śmietanę z bazylią, limonką i jeżynami. Beata Oleszek przygotowała barszcz oraz panierowaną pierś z kurczaka. Bartek Kurek i Andrzej Bachleda-Curuś przygotowali mus melonowo-miętowy i pierś z kurczaka nadziewaną pomidorami.
W dogrywce spotkali się Vienio, Piotr Galicki, Olga Bończyk, Tomasz Oświęciński, Bartek Kurek oraz Andrzej Bachleda-Curuś. Tomek i Piotr co prawda nie gotowali w tym zadaniu, tylko zbierali zioła, ale takie są zasady programu, że muszą ponosić konsekwencje działań swoich kolegów z drużyny. W dogrywce uczestnicy mieli za zadanie przygotować risotto.
Z PROGRAMU "TOP CHEF. GWIAZDY OD KUCHNI" ODPADŁ BARTOSZ KUREK
