W każdym z 30-minutowych odcinków stacja przedstawia widzom sławy kulinarnego świata i pokazuje czym inspirują się na co dzień.
W maju bohaterką „Culinary Journeys” będzie Vicky Lau, właścicielka i szefowa kuchni Tate Dining Room & Bar w Hongkongu. Lau, która może pochwalić się gwiazdką Michelina i tytułem najlepszej szefowej kuchni w Azji 2015 roku, opowie reporterom stacji skąd czerpie natchnienie i w jaki sposób przekształca swoje pomysły i doświadczenia w „jadalne opowieści”.
Lau, która na co dzień mieszka w Hongkongu, czuje, że jeszcze wiele musi się nauczyć o chińskiej kuchni. CNN będzie towarzyszyć jej w kulinarnej podróży do Hangzhou, stolicy i największego miasta prowincji Zhejiang we wschodnich Chinach. Hangzhou słynie z pięknych krajobrazów, które inspirowały wielu poetów i pisarzy. Tutaj Lau uda się na herbaciane wzgórza, aby nauczyć się sztuki parzenia legendarnej herbaty Dragon Well (Smocza Studnia) od mistrza Wan Jiachun. Herbata ta jest kluczowym składnikiem tradycyjnej potrawy z Hangzhou – krewetek Dragon Well Tea.
Ponadto podczas programu Lau dołączy do Colina Chenga, szefa kuchni restauracji 28 HuBin Road, aby poznać sekrety kryjące się za potrawą, która powstała przez pomyłkę jeszcze za czasów dynastii Qing.
Trzeci odcinek „Culinary Journeys” zostanie wyemitowany w CNN International w piątek 8 maja o godz. 17:30 i 00:30.
