W te święta obok karpia i śledzia postaw makrelę i zaskocz swoich gości

Artykuł sponsorowany
Święta to tradycyjny okres, w którym naszą dietę wzbogacamy o ryby, zwykle – śledzia i karpia, stanowiących podstawę kolacji wigilijnej. W czasie królowania pokarmów jarskich na naszych talerzach dobrze jest ten repertuar jednak poszerzyć, ciesząc się rybnymi smakami i odmianami. Ciekawą propozycją w tym kontekście mogą być dania z makreli, do których jedzenia zachęca znany kucharz - Jakub Kuroń.

Makrela to jedna z najpopularniejszych ryb w Polsce. Mimo to zwykle ograniczamy się do jedzenia jej w formie wędzonej przekąski z chlebem czy prostej pasty na kanapkę. Tymczasem warto jej dać szansę także w innych odsłonach – jej zwarte, tłuste mięso świetnie nadaje się do pieczenia, smażenia czy grillowania. Sama ryba to zaś bogactwo kwasów omega-3, wysokowartościowe proteiny, cenne żelazo, jak również witaminy D, E, K, B12 oraz C. Wszystko to sprawia, że makrela jest nie tylko supersmaczna, ale też niezwykle zdrowa i dlatego, jak zaznacza Holenderska Agencja Rybna w organizowanej przez siebie kampanii „Makrela SUPERDOBRA”, dobrze uwzględnić ją w diecie. Inicjatywa obejmuje akcję edukacyjną na temat gatunku i jego walorów, a dodatkowo uwzględnia działania mające na celu zainspirowanie szerokiego grona odbiorców do przyrządzania kreatywnych, nowoczesnych dań z makrelą. Ambasadorem akcji został Jakub Kuroń, kucharz i popularyzator zdrowego żywienia, który na jej potrzeby przygotował autorskie warianty przepisów – takie, które świetnie wkomponować się mogą choćby w wigilijną kolację.

– Makrela jest bardzo łatwa w obróbce. Jej filetowanie, w przeciwieństwie do innych ryb, nie wymaga wprawy. Filetuje się ją za pomocą kilku ruchów, nie niszcząc przy tym mięsa. Świetnie smakuje zarówno pieczona, duszona, jak i dodana do zupy. Doskonale komponuje się z sezonowymi warzywami: papryką, dynią, bakłażanami. Ze względu na dużą zawartość tłuszczu, do makreli pasują kwaskowate smaki: wina, octu, chrzanu lub musztardy – opowiada Jakub Kuroń. – U mnie w domu ryba ta przewijała się dość często, najpierw pod postacią wędzoną, a potem świeżą. Mój tata edukował mnie, co można z nią robić i jak ją przyrządzić. Pokazywał mi jej walory – intensywny morski smak i aromat oraz to, do jak wielu potraw można ją wykorzystać. Jako kucharz doceniam jej walory smakowe, jej uniwersalność – kontynuuje.

Z uwagi na wspomnianą wszechstronność i łatwość obróbki makrelę bez trudu uczynimy królową kolacji wigilijnej, obok obecności której goście nie pozostaną obojętni. Warto przy tej okazji wspomnieć o jeszcze jednym atucie tego gatunku – w porównaniu do innych ryb i owoców morza pozostaje on korzystnym cenowo wyborem. To z kolei przekłada się na stosunkowo niewygórowane koszty całej uczty. Poniżej prezentujemy trzy przepisy na dania z makrelą według receptury Jakuba Kuronia.

Zupa rybna z makreli

Zupa rybna sprawdzi się idealnie zarówno jako danie postne, jak i element kolacji wigilijnej – zastępujący tradycyjną zupę grzybową. Wywar z makreli jest esencjonalny i pełen smaku, a całe przygotowanie dania nie jest kłopotliwe.

Potrzebne składniki (porcja dla 6-8 osób):

• 2 marchewki, obrane, pokrojone w zapałki,

• 1 pietruszka, obrana, pokrojona w zapałki,

• kawałek selera, obrany, pokrojony w zapałki,

• 1 cebula, obrana, pokrojona w kostkę,

• 1,5 l bulionu rybnego (przepis poniżej),

• 4 ziemniaki, pokrojone w kostkę,

• mały pęczek natki pietruszki, posiekany,

• 100 ml śmietanki 30% UHT,

• 4 ogórki kiszone,

• 3 łyżki oliwy,

• sól, pieprz.

Przygotowanie:

W garnku podsmaż marchew, pietruszkę, seler i cebulę na rozgrzanej oliwie. Kiedy składniki się zeszklą, wlej bulion rybny, gotuj 5 minut. Następnie dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotuj 10-12 minut, po tym czasie dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz śmietankę. Gotuj na małym ogniu 3-4 minuty. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z kawałkami ryby z bulionu i posiekanym ogórkiem kiszonym.

Składniki na bulion rybny:

• 2 makrele całe, patroszone,

• 3 marchewki,

• 2 korzenie pietruszki,

• 1 pomidor,

• 1 pęczek natki pietruszki,

• 1 cebula,

• zielona część pora,

• 6 suszonych grzybów,

• kawałek imbiru wielkości kciuka,

• 3 ząbki czosnku,

• 4 liście laurowe,

• 6 ziaren ziela angielskiego,

• 12 ziaren czarnego pieprzu,

• 2 łyżeczki soli,

• 2,5 l wody.

Przygotowanie:

Do dużego garnka nalej 2,5 litra wody. Makrele pozbawioną skrzeli pokrój na kawałki po 5 cm. Rybę włóż wraz z obranymi warzywami do wody. Dodaj pozostałe składniki, cebulę i pora można opalić nad palnikiem. Gotuj na wolnym ogniu przez 3 godziny. Pozostaw do ostygnięcia, następnie przecedź.

Pieczona makrela z ziemniakami i marchewką

Osoby poszukujące alternatywy dla smażonego karpia powinny skierować swoją uwagę w stronę pieczonej makreli, uzupełnionej warzywami. To wyjątkowo zdrowe danie, inspirowane kuchnią afrykańską, które – pomimo swojej prostoty – ma w sobie wiele smaku.

Potrzebne składniki (porcja dla 4 osób):

• 2 całe makrele, patroszone każda po 300 g,

• 500 g ziemniaków pokrojonych w cząstki,

• 500 g marchewki, obranej, przekrojonej na połówki, a następnie wzdłuż na cztery części,

• 1 czerwona cebula, pokrojona w księżyce,

• 1 łyżka przyprawy garam masala,

• 6 łyżek oliwy,

• pieprz i sól do smaku,

• rozmaryn do dekoracji.

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200˚C i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Wymieszaj ziemniaki, marchewkę i cebulę z przyprawą garam masala, połową oliwy oraz solą i pieprzem. Wstaw blachę do piekarnika na 20 minut. W międzyczasie makrelę natnij delikatnie nożem co kilka centymetrów. Rybę natrzyj pozostałą oliwą, natrzyj solą i pieprzem. Po 20 minutach pieczenia połóż ryby na wierzchu ziemniaków i marchewki. Piecz przez kolejne 20 minut, aż makrela będzie gotowa. Udekoruj gałązkami rozmarynu.

Makrela z biała fasolą i boczniakami na puree z dyni

Podczas Świąt Bożego Narodzenia nie mogłoby zabraknąć również potraw uwzględniających grzyby, jeden z najważniejszych składników wigilijnych dań. Świetnie łączą się one także z makrelą. W tym wypadku – wykorzystane zostały boczniaki. Przygotowanie całego dania powinno zająć około 40 minut.

Potrzebne składniki (dla 4 osób):

• 4 świeże filety z makreli,

• 6-8 boczniaków pokrojonych w paski,

• 2 ząbki czosnku, drobno posiekane,

• 4 suszone pomidory, bez zalewy,

• 1 płaska łyżeczka suszonego oregano,

• 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego,

• ½ łyżeczki płatków chili,

• 1 słoik białej fasoli (400 g), bez zalewy,

• 3 łyżki oliwy + odrobina do posmarowania ryby,

• pieprz i sól.

Puree z dyni:

• 1 dynia piżmowa, waga około 1 kg,

• kawałek imbiru wielkości korka od wina, obrany,

• 3 ząbki czosnku,

• 250 ml mleczka kokosowego,

• 2 łyżki oliwy,

• 1 łyżka oleju kokosowego,

• sól, pieprz.

Przygotowanie:

Dynię przekrój na pół, obierz ze skórki, usuń pestki i włóknisty środek. Pokrój na mniejsze kawałki, skrop oliwą, przełóż na blachę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Zapiekaj do miękkości przez około 30-35 minut w 190°C. W rondelku rozgrzej olej kokosowy. Dodaj czosnek i imbir pokrojone w plastry. Smaż na średnim ogniu przez kilka minut, aż składniki się zrumienią. Następnie wlej mleczko kokosowe, dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Upieczoną dynię zmiksuj z mleczkiem kokosowym na gładkie puree. Dopraw solą i pieprzem, odstaw w ciepłe miejsce.

Fasolę odsącz i opłucz. Na patelni z grubym dnem rozgrzej oliwę. Podsmaż boczniaki, następnie dodaj czosnek i suszone pomidory pokrojone wcześniej w cienkie paski. Smaż na wolnym ogniu przez 2-3 minuty. Dodaj fasolę, oregano, kmin oraz płatki chili. Smaż przez 2-3 minuty na małym ogniu. Na koniec dopraw solą i podlej kilkoma łyżkami wody. Filety z makreli posmaruj oliwą, posyp solą i pieprzem. Podsmaż na mocno rozgrzanej patelni od strony skóry, aż ładnie się zrumieni. Następnie odwróć i krótko podsmaż z drugiej strony. Makrelę podawaj z fasolą i puree z dyni.

Więcej inspiracji oraz bezpłatną książkę z przepisami można znaleźć na www.makrela.eu

Wybrane dla Ciebie

Ida Nowakowska ma nowy wygląd i... pracę! Jest teraz gwiazdą węgierskiej telewizji!

Ida Nowakowska ma nowy wygląd i... pracę! Jest teraz gwiazdą węgierskiej telewizji!

Największy koszmar Duygu spełnia się na jej oczach! Yagmur tryumfuje

Największy koszmar Duygu spełnia się na jej oczach! Yagmur tryumfuje

Wróć na telemagazyn.pl Telemagazyn