E składniki

Stefan Gates sprawdza, czy E składniki są niezdrowe. W kolejnych odcinkach prowadzący przygląda się różnym rodzajom barwników, konserwantów i substancji słodzących.

Czas trwania:75 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn

E składniki w telewizji

Opis programu

E-102, E-210 czy E-1402 prawie każdemu kojarzą się ze szkodliwymi substancjami dodawanymi do jedzenia. Tymczasem okazuje się, że E składniki nie są wcale tak niezdrowe, jak mogłoby się wydawać. E składniki - kulinarne zło czy wybawca ludzkiej rasy? Wokół E składników dodawanych do artykułów spożywczych narosło wiele mitów. Wiele osób żyje w przekonaniu, że produkty zawierające te dodatkowe substancje są bardzo szkodliwe albo po prostu rakotwórcze. Stefan Gates sprawdza czy rzeczywiście składniki E są tak niezdrowe, jak się o nich mówi? Być może część z nich ma na nas bardzo dobry wpływ? Prowadzący odwiedza wielu specjalistów używających tych tajemniczych środków i odpowiedzialnych za to, że szynka jest różowa a ciasteczka chrupiące. Po drodze obala wiele mitów. Sprawdza jak kiepsko smakowałaby i ohydnie wyglądało jedzenie, gdyby nie zawierało E składników. Dzięki Stefanowi dowiemy się, że są takie "E", których istnienie powinniśmy celebrować. Wystarczy wspomnieć o penicylinie, która uratowała życie milionom ludzi na całym świecie. W kolejnych odcinkach prowadzący przygląda się różnym rodzajom barwników, konserwantów i substancji słodzących. Okazuje się, że substancje nadające kolor nie tylko wpływają na wygląd naszego jedzenia, ale także na jego smak, a zjedzenie bekonu bez "ulepszaczy" mogłoby grozić śmiercią. Najbardziej zaskakujące jest to, że kontakt z nimi jest nie do uniknięcia, gdyż codziennie wdychamy je razem z powietrzem. Jeśli chcesz się dowiedzieć czy jest taki komponent E bez którego cała ludzkość mogłaby przestać istnieć oraz jak zebrać E składniki z własnego ciała i zrobić z nich ciasto, nie możesz przegapić tego dokumentu!