"Ewa gotuje" w soboty o godz. 10:10 w Polsacie! - sprawdź program tv
Przed głównym daniem Ewa Wachowicz przyrządziła sałatkę z grillowanych warzyw, kiszonego buraczka i wędzonego pstrąga, udekorowaną domowym sosem pesto – z prażonego słonecznika, liści rzodkiewki z dodatkiem pokrzyw. Na półmisek trafiły: rukola, kawałki pstrąga wędzonego na ciepło, słupki marynowanych buraczków pokrojone grillowane warzywa: bakłażan, cukinia i papryka. Na koniec sos do polania - z zielonego pesto z sokiem z cytryny oraz olejem z pestek z winogron. Sałatka była kolorowa jak polska kwietna łąka!
Po przystawce pora na zupę. Ewa ugotowała jarzynową w stylu włoskiej minestrone. W garnku znalazła się moc warzyw: marchewki, pietruszka, ziemniak, fasolka szparagowa, kapusta, seler naciowy, kilka rzodkiewek, przeciśnięte ząbki czosnku i malinowe pomidory.
Na danie główne były wegetariańskie szaszłyki z warzyw i oscypka. Do grillowania trzeba wybrać ser, który nie rozpłynie się podczas pieczenia. Taki właśnie jest oscypek. Na patyczki do szaszłyków gospodyni nabiła: kolorowe papryki, cebulę, pomidorki koktajlowe i tygrysie, ser i cukinię.
Zwieńczeniem pysznych dań, będzie jak zwykle coś słodkiego. Ewa Wachowicz przygotowała tiramisu w pucharkach. To błyskawiczny owocowy deser. A do przygotowania są potrzebne: biszkopty namoczone w kawie, bita śmietany z serkiem mascarpone i dowolne sezonowe owoce. Najpiękniejsza kobieta polskiej kuchni pokazuje też, jak zrobić napój oczyszczający z mięty i pokrzywy.
Zobacz zdjęcia jej potraw w naszej galerii!
