Fabryki smaku Odcinek 11 (Sezon 4) - Góra smakołyków
Food factory, Kanada
Streszczenie odcinka
Odkrywanie tajemnic produkcji popularnych artykułów spożywczych. Każdy odcinek serialu to wizyta w jednej z fabryk. "Dziś serwujemy: czekoladki z masłem orzechowym, 5 milionów sufletów warzywnych, ciasteczka migdałowe i beczki pełne sosu puttanesca." "Odkrywanie tajemnic produkcji popularnych artykułów spożywczych. Każdy odcinek serialu to wizyta w jednej z fabryk. Kamery śledzą poszczególne etapy produkcji artykułów, które konsumenci zwykle bez zastanowienia biorą ze sklepowych półek. Widzowie mają okazję przekonać się, jak powstają między innymi: pesto, makaron, guma do żucia i kanadyjska whisky. Zobaczą, jak przebiega mieszanie, siekanie, przesiewanie, faszerowanie, zamrażanie, gotowanie, zawijanie, pasteryzowanie, rafinowanie i inne procesy niezbędne do powstania gotowych artykułów spożywczych." "Czy uwierzysz, że przepis na popularne czekoladki z masłem orzechowym nie zmienił się od niemal wieku? Albo że każdego roku w jednej fabryce wypieka się aż 5 milionów sufletów warzywnych? Czy wiesz, że ciasteczka migdałowe babci pewnego dyrygenta trafiły do masowej produkcji i stały się przekąską, po którą można sięgnąć niemal bez wyrzutów sumienia? Albo że do produkcji tradycyjnego włoskiego sosu puttanesca każdego dnia potrzeba prawie 7 tysięcy kilogramów pomidorowej pulpy?"
Kategoria wiekowa:
Gatunek:Serial/Serial dokumentalny