Fabryki smaku Odcinek 18 - Moc mąki
Kanada
Streszczenie odcinka
Odkrywanie tajemnic produkcji popularnych artykułów spożywczych. Każdy odcinek serialu to wizyta w jednej z fabryk. "Dziś w menu kozi ser z żurawiną, kruche ciastka z bitą śmietaną i truskawkami oraz idealnie zmielona pszenica. A na deser: marynowany śledź." "Odkrywanie tajemnic produkcji popularnych artykułów spożywczych. Każdy odcinek serialu to wizyta w jednej z fabryk. Kamery śledzą poszczególne etapy produkcji artykułów, które konsumenci zwykle bez zastanowienia biorą ze sklepowych półek. Widzowie mają okazję przekonać się, jak powstają między innymi: pesto, makaron, guma do żucia i kanadyjska whisky. Zobaczą, jak przebiega mieszanie, siekanie, przesiewanie, faszerowanie, zamrażanie, gotowanie, zawijanie, pasteryzowanie, rafinowanie i inne procesy niezbędne do powstania gotowych artykułów spożywczych." "Jak co tydzień wyprodukować 15 ton pysznego koziego sera z żurawiną i dlaczego przy mieleniu ogromnych ilości pszenicy wykorzystuje się magnesy? W tym odcinku przekonamy się też, co jest niezbędne, żeby w ciągu 7 dni przygotować 8 tysięcy kruchych ciastek z bitą śmietaną i truskawkami. A na koniec - 15 ton śledzi wyląduje w marynacie."
Czas trwania:30 min
Kategoria wiekowa:
Gatunek:Serial/Serial dokumentalny