Fabryki smaku Odcinek 23 - Pułapka na musy
Food factory, Kanada
Streszczenie odcinka
Odkrywanie tajemnic produkcji popularnych artykułów spożywczych. Każdy odcinek serialu to wizyta w jednej z fabryk. "Dziś w menu: bajgle z nadzieniem serowo-jagodowym, woda wydobywana z podziemnych źródeł i pyszny tort z musem cytrynowym. Plus rentgen w kuchni!" "Odkrywanie tajemnic produkcji popularnych artykułów spożywczych. Każdy odcinek serialu to wizyta w jednej z fabryk. Kamery śledzą poszczególne etapy produkcji artykułów, które konsumenci zwykle bez zastanowienia biorą ze sklepowych półek. Widzowie mają okazję przekonać się, jak powstają między innymi: pesto, makaron, guma do żucia i kanadyjska whisky. Zobaczą, jak przebiega mieszanie, siekanie, przesiewanie, faszerowanie, zamrażanie, gotowanie, zawijanie, pasteryzowanie, rafinowanie i inne procesy niezbędne do powstania gotowych artykułów spożywczych." "Zobacz, jak pyszne bajgle stają się jeszcze lepsze dzięki nadzieniu serowo-jagodowemu i dlaczego rentgen przydaje się przy pieczeniu. Czy zastanawiałeś się kiedyś, jaką drogę musi pokonać orzeźwiająca woda źródlana wydobywana z głębokości 55 metrów, by trafić do twojej szklanki? A może wiesz, dlaczego z tortem wypełnionym musem cytrynowym trzeba się delikatnie obchodzić?"
Czas trwania:30 min
Kategoria wiekowa:
Gatunek:Serial/Serial dokumentalny