Fabryki smaku Odcinek 3 (Sezon 4) - Wstrząśnięte, niezmieszane
Food factory, Kanada
Streszczenie odcinka
Odkrywanie tajemnic produkcji popularnych artykułów spożywczych. Każdy odcinek serialu to wizyta w jednej z fabryk. "Odkryj sekrety koktajli owocowych instant, czekolady z migdałami, pikantnej musztardy z wasabi oraz indyjskiego sera, który się nie topi." "Odkrywanie tajemnic produkcji popularnych artykułów spożywczych. Każdy odcinek serialu to wizyta w jednej z fabryk. Kamery śledzą poszczególne etapy produkcji artykułów, które konsumenci zwykle bez zastanowienia biorą ze sklepowych półek. Widzowie mają okazję przekonać się, jak powstają między innymi: pesto, makaron, guma do żucia i kanadyjska whisky. Zobaczą, jak przebiega mieszanie, siekanie, przesiewanie, faszerowanie, zamrażanie, gotowanie, zawijanie, pasteryzowanie, rafinowanie i inne procesy niezbędne do powstania gotowych artykułów spożywczych." "Lubicie gotowe do zmiksowania koktajle owocowe? By pozostawały świeże, niezbędny jest bardzo zimny azot. W tym odcinku przekonamy się również, co trzeba zrobić, by surowe ziarna kakao zamieniły się w tabliczkę czekolady. Odpowiemy też na pytanie, dlaczego paneer, najpopularniejszy ser Azji Południowo-Wschodniej, nie topi się w czasie gotowania. Na koniec: musztarda z wasabi i jej pikantna tajemnica."
Kategoria wiekowa:
Gatunek:Serial/Serial dokumentalny