Fabryki smaku Odcinek 5 (Sezon 4) - Cynamonowy raj
Food factory, Kanada
Streszczenie odcinka
Odkrywanie tajemnic produkcji popularnych artykułów spożywczych. Każdy odcinek serialu to wizyta w jednej z fabryk. "W menu: płatki śniadaniowe z fasoli, soczewicy i ciecierzycy, nie za słodki napój gazowany, wegański majonez i ćwierć miliona churros." "Odkrywanie tajemnic produkcji popularnych artykułów spożywczych. Każdy odcinek serialu to wizyta w jednej z fabryk. Kamery śledzą poszczególne etapy produkcji artykułów, które konsumenci zwykle bez zastanowienia biorą ze sklepowych półek. Widzowie mają okazję przekonać się, jak powstają między innymi: pesto, makaron, guma do żucia i kanadyjska whisky. Zobaczą, jak przebiega mieszanie, siekanie, przesiewanie, faszerowanie, zamrażanie, gotowanie, zawijanie, pasteryzowanie, rafinowanie i inne procesy niezbędne do powstania gotowych artykułów spożywczych." "Dziś same niespodzianki! Na początek pożywne płatki śniadaniowe wytwarzane z fasoli, soczewicy, ciecierzycy i brązowego ryżu. Następnie przyjrzymy się produkcji popularnego napoju gazowanego, który zniewala wyrazistym smakiem. A co kryje w sobie wegański majonez? Legenda mówi, że przepis przyśnił się jego twórcy. Teraz produkuje 4 miliony kilogramów majonezu bez produktów odzwierzęcych rocznie. Na koniec zaś ćwierć miliona perfekcyjnie wysmażonych churros."
Kategoria wiekowa:
Gatunek:Serial/Serial dokumentalny