Fabryki smaku Odcinek 7 (Sezon 4) - Światła, kamera, popcorn
Food factory, Kanada
Streszczenie odcinka
Odkrywanie tajemnic produkcji popularnych artykułów spożywczych. Każdy odcinek serialu to wizyta w jednej z fabryk. "Dziś w menu: chipsy z tortilli, kawowe ciasteczka jak u babci, wegańskie podwójnie czekoladowe ciastka z miętą i popcorn do mikrofalówki." "Odkrywanie tajemnic produkcji popularnych artykułów spożywczych. Każdy odcinek serialu to wizyta w jednej z fabryk. Kamery śledzą poszczególne etapy produkcji artykułów, które konsumenci zwykle bez zastanowienia biorą ze sklepowych półek. Widzowie mają okazję przekonać się, jak powstają między innymi: pesto, makaron, guma do żucia i kanadyjska whisky. Zobaczą, jak przebiega mieszanie, siekanie, przesiewanie, faszerowanie, zamrażanie, gotowanie, zawijanie, pasteryzowanie, rafinowanie i inne procesy niezbędne do powstania gotowych artykułów spożywczych." "Sprawdzimy, jak chipsy z tortilli wprost z pieca tunelowego trafiają do gigantycznej frytkownicy, a w pewnej fabryce codziennie powstaje 200 tysięcy kawowych ciasteczek według babcinego przepisu. Przekonamy się też, dlaczego wegańskie podwójnie czekoladowe ciastka z miętą radują podniebienie i czy naprawdę potrzeba całej linii produkcyjnej, by mógł powstać pyszny i łatwy w przyrządzaniu popcorn do mikrofalówki."
Kategoria wiekowa:
Gatunek:Serial/Serial dokumentalny