Okazuje się, że do odkrycia nowych inspiracji kulinarnych wystarcza krótki lot samolotem z Londynu. Podróżując od Sztokholmu po Wybrzeże Amalfitańskie, Rachel poznaje odmienne kultury i kuchenne tradycje. Najciekawsze odkrycia notuje, by po powrocie do swojej londyńskiej kuchni przyrządzać dla przyjaciół dania zainspirowane takimi perełkami, jak neapolitańskie sfogliatelle z serami ricotta i gorgonzola czy turecki krem kawowy z czekoladą.
W programie "Kulinarne inspiracje Rachel Khoo: Miasta świata", Rachel odwiedza różne miasta, od Barcelony po Niceę, próbuje różnych potraw, spotyka się z miejscowymi miłośnikami dobrej kuchni i odkrywa najnowsze kulinarne trendy.
Nowa seria kontynuuje ideę programu "Kulinarne inspiracje Rachel Khoo: Londyn", w którym Rachel odkrywała pełną życia scenę kulinarną stolicy Wielkiej Brytanii, w tym także fenomen powstających coraz częściej restauracji typu pop-up, starających się zaspokoić kulinarne wymagania londyńczyków.
