MKTG SR - pasek na kartach artykułów

"Szokujące potrawy". Pieczone nietoperze, czyli kulinarna podróż po najdziwniejszych kuchniach świata. Gdzie oglądać?

fot. materiały prasowe
fot. materiały prasowe
Pieczone nietoperze, sos ze skisłych ryb, małpie głowy z rusztu, a może larwy pszczół w miodzie? Każdy kraj ma swoje tradycyjne potrawy, które jego mieszkańcy jedzą na co dzień. Dla turystów nie jest to już takie oczywiste! Antropolog i miłośnik egzotycznych wypraw Jarek Nowak w nowym programie wybierze się w kulinarną podróż po najdziwniejszych kuchniach świata!

"Szokujące potrawy" odcinek 1. w sobotę, 2.06.2019 o godz. 10:50 na Travel Channel i w poniedziałek, 3.06.2019 o godz. 22:30 w TVN! - sprawdź program tv

program tv

Premierowy cykl kanału Travel Channel zabierze widzów na niezwykłą wyprawę. Ruszymy tropem szokujących potraw, nieznanych Polakom z ich rodzimych stołów. Gospodarzem nowej serii jest Jarek Nowak, antropolog, znawca wielu kultur i miłośnik egzotycznych krajów. Przemierzył Tajlandię motocyklem, mieszkał pośród Papuasów na Nowej Gwinei. Posiada doświadczenie w produkcji telewizyjnej. Współpracował m.in. przy organizacji kilku planów zdjęciowych programu „Kobieta na krańcu świata”.

Prowadzący zatrzyma się w wybranych miastach, by poznać ich kulinarne tradycje oraz spróbować niezwykłych potraw. Pozna lokalnych kucharzy, hodowców, rybaków, dostawców niecodziennych produktów. Odwiedzi też targi i bazary, gdzie spróbuje najdziwniejszych dań przyrządzanych na ulicy. Dowie się, w jaki sposób kuchnia danego rejonu jest związana z naturalnymi bogactwami i historią. Prowadzący pojedzie się do m.in. Wietnamu, Kambodży i Singapuru.

W premierowym odcinku wybierzemy się do Peru, by odkryć jedne z najbardziej szokujących potraw na świecie. Jarek Nowak odwiedzi Iquitos, miasto położone nad Amazonką, do którego nie prowadzi żadna droga lądowa. W poszukiwaniu ekstremalnych doznań smakowych dotrze na targ, gdzie handluje się produktami prosto z dżungli. Oprócz żółwi, krokodyli, ryb i robaków można dostać tam magiczne zioła i mikstury na różne przypadłości. Prowadzący odwiedzi też plemię, którego najsłynniejszym przysmakiem jest… małpa. W jego menu znajdą się również żółwie jaja, jelito z pełną zawartością i ostra zupa z ryby karaczama. Czy Jarek Nowak będzie w stanie spróbować wszystkich potraw? Jak zaskoczą go lokalne przysmaki?

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kultura i rozrywka

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na telemagazyn.pl Telemagazyn