"Szokujące potrawy" odcinek 5 - emisja w sobotę, 29 czerwca, o godzinie 10:50 na Travel Channel oraz w poniedziałek, 1 lipca, o godzinie 22:30
W 5. odcinku „Szokujących potraw” wybierzemy się do Kazachstanu - kraju kontrastów. Z jednej strony można podziwiać tu dzikie, zielone stepy, z drugiej zaś nowoczesne i szybko rozwijające się miasta. Jarek Nowak uda się do Ałmaty, by dowiedzieć się, co jest najdziwniejszym przysmakiem Kazachów.
W piątym odcinku prowadzący odwiedzi tradycyjną rzeźnię i największą na świecie farmę wielbłądów. Co tym razem wyląduje na jego talerzu? Spróbuje głowy owcy, wielbłądziny oraz koniny, która uważana jest przez lokalną ludność za kazachski doping. Miejscowi kultywują tu kulinarne tradycje i dawne zwyczaje - żadna część mięsa nie może się zmarnować. Samo przygotowanie dania jest prawdziwą celebracją. W odcinku zobaczycie naprawdę szokujące dania, na widok których dostaniecie gęsiej skórki!
