Spis treści
Wielkanocne inspiracje kulinarne Ewy Wachowicz
W Wielką Sobotę w programie „Ewa gotuje” Ewa Wachowicz zaprosi widzów do swojej krakowskiej kuchni, gdzie zaprezentuje potrawy idealne na świąteczny stół.
Hiszpańska wariacja na temat sałatki jarzynowej
Przygotuję sałatkę jarzynową, ale w nieco innej od naszej tradycyjnej wersji. To będzie sałatka o hiszpańskich korzeniach, dlatego oprócz znanych składników pojawią się w niej tuńczyk i oliwki – zdradza Ewa Wachowicz.
Tradycyjny żurek i wyjątkowy pasztet
Kolejna potrawa, na którą przepis widzowie poznają w odcinku, to klasyczny żurek na zakwasie serwowany z pieczonymi ziemniakami. Po wegetariańskiej zupie Ewa Wachowicz zaprosi na maślany pasztet z wątróbki z indyka i gotowanego mięsa z rosołu.
Babka z sentymentem
Na deser szefowa kuchni upiecze babkę ucieraną, do której ma ogromny sentyment, ponieważ już jako nastolatka piekła takie ciasto z mamą na Wielkanoc.
Święta pełne radości i tradycji
Wielkanoc to dla mnie przede wszystkim powitanie wiosny, robienie porządków w ogrodzie i domu. Po całej zimie, smutnym okresie przychodzi radość, słońce, wiosna i życie. W mojej rodzinie mamy tradycję, aby w Wielki Piątek oprócz postu odciąć się także od wszelkich mediów. W Wielką Sobotę całą rodziną idziemy święcić koszyczek. Rodzinne przygotowywanie świąt jest dla mnie czymś wyjątkowym – od wspólnego pieczenia ciast, po wspólne krojenie sałatki jarzynowej – powiedziała Ewa Wachowicz.
„Ewa gotuje” – odcinek 539 – emisja w sobotę 19 kwietnia o godzinie 11:00 w Polsacie.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź TeleMagazyn.pl codziennie. Obserwuj TeleMagazyn.pl
