"MasterChef" sezon 10. odcinek 2. - co się wydarzyło?
Poszukiwania najlepszego kucharza amatora w Polsce wystartowały na Placu Szczepańskim w Krakowie. W rywalizacji o wejście do finałowej czternastki zmierzyło się 28 uczestników wyłonionych podczas castingów online. Kucharze musieli przygotować dwie potrawy bliskie sercu Basi Ritz: tatar wołowy i przegrzebki. Barbara Ritz zwyciężyła pierwszą edycję programu w 2012 roku. Na stałe mieszka w niemieckiej Kolonii. W chwili zwycięstwa miała 45 lat. Dziś jest właścicielką wymarzonej restauracji Ritz w Gdańsku. Od lat prowadzi również blog zatytułowany Kulinarna Mekka. Po programie wydała dwie książki: "Master Chef. Przepisy Basi Ritz" oraz "Dom pełen smaku".
Uczestnikami 2. odcinka byli m.in. 19-letnia Zuzanna Lisowska z Warszawy, Wojtek Szuciak z Mysłowic, Kasia z Nosibondów - nauczycielka WF z piątką dzieci, Roksana z pięciorgiem dzieci, Renia Semeniuk z Monachium, konserwatorka dzieł sztuki Ewa Błaszyńska, Kamila Kamrowska, Agnieszka Olejnik z Gryfic - managerka spa, mieszkający w Polsce od pięciu lat Włoch Marco - inżynier elektryk, Kuba Biedrzycki z Tura - sprzedawca w sklepie spożywczym, barista Wojtek, Mariusz Kisiel z Kamiennej Góry, Arek z Łańcuta - doradca klienta, Dorota Knopf z Czarnego Wielkiego.
Następnie na kucharzy czekały kulinarne pojedynki w kuchni MasterChefa. Zmagania odbywały się trzyosobowych ekipach. Z każdej z nich jedna osoba przechodziła dalej, jedna odpadała, a jedna trafiała do dogrywki. Dogrywka była ostatnią szansą dostania się do najlepszej czternastki. Obok Magdy Gessler i Michela Morana dania oceniał, w miejsce Anny Starmach - która oddaliła się w domowe pielesze, by zająć się dziećmi - Przemek Klima, szef kuchni z gwiazdką Michelin, dawniej kucharz słynnej kopenhaskiej restauracji "Noma", a obecnie szef/właściciel restauracji "Bottiglieria 1881"w Krakowie. Pierwsza ekipa musiała wykorzystać jako składnik mleko kokosowe, druga - kalafior, trzecia - spaghetti, czwarta - perliczkę, dojrzały ser, boczek, jaja przepiórcze, piąta - sandacza.
Nagrodą odcinka był Złoty Fartuch, będący jednocześnie biletem do kolejnego etapu.
ZŁOTY FARTUCH OTRZYMAŁA ZUZANNA LISOWSKA!
[instagram]https://www.instagram.com/p/CTu3Oz3o40j/\[/instagram]
[instagram]https://www.instagram.com/p/CTu1FeTL6nu/\[/instagram]
Fani Zuzy komentowali jej sukces:
aaaaaa, duma max !!! Muszę Cię znowu odwiedzić żeby zjeść te pyszności ❤️❤️
Gratulacje???????? ???? wpraszam się na tatara????????
OMGGG GRATULACJE!!!! ???????????? od dziś wracam do oglądania MasterChefa i trzymam kciuki! Kibicuję mocno!! ❤️
Brawo Zuza????????
Gratulacje piękna! ????
