"MasterChef Junior" sezon 3. w niedziele o godz. 20:00 w TVN! - sprawdź program tv
Zaproszenie do kuchni "MasterChefa Juniora" przyjął wyjątkowy gość – Tomasz Leśniak – szef kuchni Reprezentacji Polski w Piłce Nożnej. To on przygotował młodym kucharzom kulinarne zadanie. Musieli przyrządzić zdrowe, pożywne danie, które bez żadnych przeciwwskazań mogłoby się znaleźć w diecie każdego sportowca.
Mali kucharze przygotowali m.in. sałatkę z pomidorkami koktajlowymi z łososiem gotowanym na parze i kaszą jaglaną, kurczaka z ryżem, szaszłyki z kurczakiem, ryżem jaśminowym i chipsami z buraka oraz dorsza gotowanego na parze z kaszą gryczaną. Wyróżnieni zostali: Bartek i Anastazja. Tomek Leśniak zapowiedział, że ich przepisy odwzoruje podczas kolejnego zgrupowania polskich piłkarzy.
To jednak nie koniec niespodzianek w klimacie kulinarno - sportowym. Kolejnym gościem, który zawitał do kuchni MasterChefa Juniora był zwycięzca VI edycji "MasterChefa" – Mateusz Zielonka. On również miał zadanie dla uczestników. Kucharze zostali podzieleni na dwie drużyny, a każda wedle życzenia Mateusza Zielonki, musiała przygotować pysznego wegańskiego burgera. O tym, że ma to być wegański burger, wiedzieli tylko kapitanowie drużyn - Anastazja (czerwoni) i Bartek (niebiescy), którzy zabrali ze spiżarni potrzebne składniki i rozpoczęli gotowanie. Po 15 minutach zmienili ich kolejni członkowie drużyny. Jury z Mateuszem Zielonką zdecydowali, że zwyciężyła drużyna niebieska.
Zadaniem konkurencji eliminacyjnej było przyrządzenie wyśmienitego, rozpływającego się w ustach deseru - crème pâtissière. Można go zrobić na wiele sposobów, dlatego kucharze mogli się wykazać. Wyróżnieni zostali: Mateusz i Anastazja.
W 7. odcinku "MasterChef Junior" odpadły Kasia Svirydzenka i Zuza Bula!
Źródło: TVN/x-news
