"MasterChef" sezon 9. odcinek 12. - co się wydarzyło?
W rywalizacji w 9. sezonie programu "Masterchef" została już tylko piątka uczestników! To oznacza, że nie ma miejsca nawet na najmniejsze błędy! Najlepsza piątka dziewiątej edycji programu udała się w podróż po najsmakowitszych zakątkach kraju. Odwiedzili między innymi Drzewce k. Nałęczowa, Gdynię, Sulęczyno oraz Poznań.
Każdy z kucharzy spotkał się z innym szefem kuchni, który opowiedział mu o swojej filozofii gotowania, zdradził kulinarne tajniki i pokazał, skąd brać pyszne, świeże i lokalne produkty. Wśród nich znaleźli się szefowie Rafał Koziorzemski i Marcin Popielarz (restauracje „Biały Królik” i „Bioli Trus”), szef Michał Kuter (restauracja „A nóż widelec”), szef Jacek Grochowina (restauracja „Nolita”), szef Dariusz Barański (restauracje „Warszawska” i „Szóstka”) oraz szef Marek Filsiński (restauracja „Water&Wine”).
Ola zawitała do Poznania, gdzie tajników gotowania uczył ją Michał Kuter, W Warszawie Rafał spotkał się z Dariuszem Barańskim, Tomasz odwiedził Drzewce k. Nałęczowa, gdzie spotkał się z Markiem Filsińskim, Sylwia w Warszawie szkoliła u się u boku Jacka Grochowina, a Karolina w Sulęczynie spotkała się z Rafałem Koziorzemskim i Marcinem Popielarzem.
Zadaniem uczestników było nauczenie się jak najwięcej podczas tych wyjątkowych lekcji. Cenna wiedza przydała się w trakcie spotkania z jurorami w ogrodach Pałacu Branickich w Białymstoku, gdzie uczestnicy gotowali dania zainspirowane swoim wyjazdem. Ich kulinarne odkrycia oceniał prawdziwy specjalista od nowoczesnej kuchni polskiej – pierwszy zdobywca gwiazdki Michelin w Polsce – Wojciech Modest Amaro!
Tematem konkurencji była nowoczesna kuchnia polska. Zawodnicy musieli przygotować dwa dania: przystawkę i danie główne lub danie główne i deser. Wszystko w czterech egzemplarzach, czyli razem osiem talerzy!
OGLĄDAJ seriale i programy TVN bez reklam w ofercie player+
Sylwia przygotowała tatar z polędwicy wołowej z gotowanym żółtkiem i sosem garum oraz danie główne pod postacią filetu z turbota z puree ziemniaczanym i z sosem beuree blanc z kawiorem z jesiotra. Ola postawiła na filet z jesiotra z kalafiorem, fasolką szparagową i sosem maślano-winnym, a na deser pieczone jabłko z chałwą, rodzynkami, migdałami, zupą "nic" z rumem i mniszkiem lekarskim. Karolina przyrządziła polędwicę z dorsza z puree ziemniaczanym, białą rzepą i chipsem ze skóry dorsza, a na deser lody szparagowe z białą czekoladą podane z truskawkami z czarnym bzem i palonym kakao. Tomasz postawił na polędwicę z dorsza w maślance z oliwą koperkową i z kawiorem z jesiotra i łososia, a na danie główne filet z jesiotra z zasmażaną kapusta, kurkami i z mlekiem grzybowym. Rafał zrobił na przystawkę arancini z kaszy pęczak z oscypkiem, podane na serze ricotta i na grilowanej papryce, a na danie główne filet z łososia z palonym porem i z sosem maślanym.
W 12. odcinku z programu "MasterChef" odpadł Tomasz Skobel
Źródło: TVN/x-news
