Okrasa łamie przepisy Odcinek 353 - Kuchnia polska. Królewski bażant

Polska 2024

Streszczenie odcinka

W kolejnym odcinku Karol Okrasa wyruszy do Nadleśnictwa Lidzbark, a konkretnie do leśniczówki Konopaty. Miejsce to niezwykłe, zwłaszcza dla kucharza, bo oprócz pięknych lasów znajduje się tu hodowla bażantów. Ten królewski ptak był jednym z tradycyjnych, staropolskich przysmaków. Do Europy bażanty zostały sprowadzone już w Średniowieczu z Azji, między innymi z Chin. Nieprzypadkowo, bo w starożytnych Chinach bażant był symbolem władzy cesarskiej. Piękne złote pióra kojarzyły się dawnym Chińczykom ze słońcem, a charakterystyczny łopot skrzydeł z grzmotem błyskawicy. Polska szlachta też ceniła go dla pięknego upierzenia. Dlatego pióra z bażanciego ogona nierzadko zdobiły nakrycia szlacheckich głów. Bardzo smakowało również mięso z tego królewskiego ptaka. Ma ono nieco ciemniejszy niż u kurczaka kolor oraz podobny do dziczyzny smak i aromat. Jest ono chude, ma mniej tłuszczu niż drób. Ale jest bardziej wartościowe, ponieważ ptaki te żyją dziko, spożywając naturalny pokarm. Najsłynniejszym i najbardziej lubianym daniem z bażanta był rosół. I to danie nasz kucharz także przygotuje, ale oczywiście według własnego, niecodziennego przepisu. Pierwszą potrawą będzie rosół z pieczonego bażanta z lanymi kluseczkami aromatyzowanymi młodymi pędami świerka. Druga propozycja to pieczone udka bażanta w sosie z czerwonego wina i syropu sosnowego. A trzecia to mielone kotleciki z piersi bażanta w sosie ze smardzów.

Czas trwania:35 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

Galeria

Kuchnia polska. Królewski bażant
Kuchnia polska. Królewski bażant
Kuchnia polska. Królewski bażant
Kuchnia polska. Królewski bażant
Kuchnia polska. Królewski bażant
Kuchnia polska. Królewski bażant
Kuchnia polska. Królewski bażant
Kuchnia polska. Królewski bażant
Kuchnia polska. Królewski bażant
Kuchnia polska. Królewski bażant
Kuchnia polska. Królewski bażant
Kuchnia polska. Królewski bażant
Kuchnia polska. Królewski bażant
Kuchnia polska. Królewski bażant
Kuchnia polska. Królewski bażant
Kuchnia polska. Królewski bażant
Kuchnia polska. Królewski bażant
Kuchnia polska. Królewski bażant
Kuchnia polska. Królewski bażant
Kuchnia polska. Królewski bażant
Kuchnia polska. Królewski bażant
Kuchnia polska. Królewski bażant
Kuchnia polska. Królewski bażant
Kuchnia polska. Królewski bażant
Kuchnia polska. Królewski bażant
Kuchnia polska. Królewski bażant
Kuchnia polska. Królewski bażant
Kuchnia polska. Królewski bażant
Kuchnia polska. Królewski bażant
Kuchnia polska. Królewski bażant
Kuchnia polska. Królewski bażant
Kuchnia polska. Królewski bażant
Kuchnia polska. Królewski bażant
Kuchnia polska. Królewski bażant
Kuchnia polska. Królewski bażant
Kuchnia polska. Królewski bażant
  • Kuchnia polska. Królewski bażant
  • Kuchnia polska. Królewski bażant
  • Kuchnia polska. Królewski bażant
  • Kuchnia polska. Królewski bażant
  • Kuchnia polska. Królewski bażant
  • Kuchnia polska. Królewski bażant
  • Kuchnia polska. Królewski bażant
  • Kuchnia polska. Królewski bażant
  • Kuchnia polska. Królewski bażant
  • Kuchnia polska. Królewski bażant
  • Kuchnia polska. Królewski bażant
  • Kuchnia polska. Królewski bażant
  • Kuchnia polska. Królewski bażant
  • Kuchnia polska. Królewski bażant
  • Kuchnia polska. Królewski bażant
  • Kuchnia polska. Królewski bażant
  • Kuchnia polska. Królewski bażant
  • Kuchnia polska. Królewski bażant
  • Kuchnia polska. Królewski bażant
  • Kuchnia polska. Królewski bażant
  • Kuchnia polska. Królewski bażant
  • Kuchnia polska. Królewski bażant
  • Kuchnia polska. Królewski bażant
  • Kuchnia polska. Królewski bażant
  • Kuchnia polska. Królewski bażant
  • Kuchnia polska. Królewski bażant
  • Kuchnia polska. Królewski bażant
  • Kuchnia polska. Królewski bażant
  • Kuchnia polska. Królewski bażant
  • Kuchnia polska. Królewski bażant
  • Kuchnia polska. Królewski bażant
  • Kuchnia polska. Królewski bażant
  • Kuchnia polska. Królewski bażant
  • Kuchnia polska. Królewski bażant
  • Kuchnia polska. Królewski bażant
  • Kuchnia polska. Królewski bażant