Okrasa łamie przepisy Odcinek 388 - Piąta ćwiartka
Polska 2024
Streszczenie odcinka
Karol Okrasa kontynuuje poszukiwania polskiego smaku. A kiedy już ten smak odnajduje, ze smakiem i pożytkiem dla konserwatywnej polskiej widowni, próbuje go przełamać. Bo wbrew powszechnym wyobrażeniom polska kuchnia to nie tylko pierogi i schabowy. Mamy wielowiekową tradycję podawania ryb, szczególnie słodkowodnych, a polskie mięsa i wędliny biją jakością większość europejskiej produkcji. Od 1989 roku w najdalszych zakątkach Polski wytwarza się smakowite produkty warte zaprezentowania szerokiej widowni. Cudze chwalicie, swego nie znacie!W kolejnej wyprawie Karol Okrasa skupi się na podrobach drobiowych. Wielu osobom podroby kojarzą się ze znienawidzoną wątróbką z czasów szkolnych. Nie jest to miłe wspomnienie, ale czas odczarować podroby. Są one nie tylko bardzo wartościowe, zawierają wiele cennych składników odżywczych, ale ponadto wpisują się w koncepcję zrównoważonego rozwoju i niemarnowania żywności. Żadna część drobiu nie powinna być wyrzucona, bo to szkodzi nie tylko naszym portfelom, ale i planecie. Dlatego dzisiaj Karol pokaże widzom, w jaki sposób przygotować pyszne dania z podrobów. Co więcej, obecnie nowocześni szefowie kuchni na całym świecie zaczęli bardzo cenić podroby, często nazywając je "piątą ćwiartką" tuszy i stawiając je na równi z piersią czy udkami. W najwykwintniejszych restauracjach Paryża czy Londynu spotkamy w kartach menu dania z podrobów. A co przygotuje nasz Kucharz?Pierwszą propozycją Karola będą duszone serca drobiowe w sosie chlebowym z kurkami. Druga to delikatne wątróbki drobiowe w winnym sosie z brzoskwiniami i cykorią. A trzecia to pikantne flaczki z żołądków drobiowych. Jak będą wyglądać takie potrawy? Zobaczymy w programie.
Czas trwania:30 min
Kategoria wiekowa:
Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny