Okrasa łamie przepisy Odcinek 389 - Kurczak w trzech odsłonach

Polska 2024

Streszczenie odcinka

Karol Okrasa kontynuuje poszukiwania polskiego smaku. A kiedy już ten smak odnajduje, ze smakiem i pożytkiem dla konserwatywnej polskiej widowni, próbuje go przełamać. Bo wbrew powszechnym wyobrażeniom polska kuchnia to nie tylko pierogi i schabowy. Mamy wielowiekową tradycję podawania ryb, szczególnie słodkowodnych, a polskie mięsa i wędliny biją jakością większość europejskiej produkcji. Od 1989 roku w najdalszych zakątkach Polski wytwarza się smakowite produkty warte zaprezentowania szerokiej widowni. Cudze chwalicie, swego nie znacie!W kolejnym odcinku Karol Okrasa weźmie na swój kulinarny warsztat pospolitego, wydawałoby się, kurczaka. Dziś jego delikatne i smaczne mięso towarzyszy nam w przeróżnych potrawach przez cały rok. A przecież przez całe wieki pieczone kurczęta były przysmakiem możnych, w dodatku jedzone były wyłącznie na wiosnę. Bo tylko wtedy dostępne były młode ptaki. W pozostałych porach roku tylko najzamożniejsi mieli na stołach kosztowny, bo starannie tuczony, kastrowany drób, czyli kapłony i pulardy. Ich wielkim miłośnikiem był na przykład nasz król Jan III Sobieski. W dzisiejszych czasach mięso z kurczaka stało się powszechnie dostępne. Dodatkowo przez ostatnie lata jakość tego mięsa bardzo wzrosła. Głownie dzięki obecności Polski w Unii Europejskiej oraz bardzo dużemu rozwojowi branży hodowlanej. Teraz mamy dostęp do świeżego i wysokiej jakości mięsa o wiadomym pochodzeniu. Karol pokaże widzom, z jakich elementów kulinarnych składa się tuszka kurczaka, jakie są walory poszczególnych części, jak przygotować dobry wywar na mięsie z kurczaka i jak do trzech niezwykłych potraw wykorzystać całą tuszkę. Pierwszą propozycją Karola będzie cytrynowa zupa z kurczakiem, pomidorowymi kluseczkami i twarogiem. Druga to szybka sałatka z kurczaka z makaronem, miętą i kurkami. A trzecia to mięso z kurczaka zapiekane w bakłażanie. Jak będą wyglądać takie potrawy? Zobaczymy w programie.

Czas trwania:35 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

Galeria

Kurczak w trzech odsłonach
Kurczak w trzech odsłonach
Kurczak w trzech odsłonach
Kurczak w trzech odsłonach
Kurczak w trzech odsłonach
Kurczak w trzech odsłonach
Kurczak w trzech odsłonach
Kurczak w trzech odsłonach
Kurczak w trzech odsłonach
Kurczak w trzech odsłonach
Kurczak w trzech odsłonach
Kurczak w trzech odsłonach
Kurczak w trzech odsłonach
Kurczak w trzech odsłonach
Kurczak w trzech odsłonach
Kurczak w trzech odsłonach
Kurczak w trzech odsłonach
Kurczak w trzech odsłonach
Kurczak w trzech odsłonach
Kurczak w trzech odsłonach
Kurczak w trzech odsłonach
Kurczak w trzech odsłonach
Kurczak w trzech odsłonach
Kurczak w trzech odsłonach
Kurczak w trzech odsłonach
Kurczak w trzech odsłonach
Kurczak w trzech odsłonach
Kurczak w trzech odsłonach
Kurczak w trzech odsłonach
Kurczak w trzech odsłonach
Kurczak w trzech odsłonach
Kurczak w trzech odsłonach
Kurczak w trzech odsłonach
Kurczak w trzech odsłonach
Kurczak w trzech odsłonach
Kurczak w trzech odsłonach
  • Kurczak w trzech odsłonach
  • Kurczak w trzech odsłonach
  • Kurczak w trzech odsłonach
  • Kurczak w trzech odsłonach
  • Kurczak w trzech odsłonach
  • Kurczak w trzech odsłonach
  • Kurczak w trzech odsłonach
  • Kurczak w trzech odsłonach
  • Kurczak w trzech odsłonach
  • Kurczak w trzech odsłonach
  • Kurczak w trzech odsłonach
  • Kurczak w trzech odsłonach
  • Kurczak w trzech odsłonach
  • Kurczak w trzech odsłonach
  • Kurczak w trzech odsłonach
  • Kurczak w trzech odsłonach
  • Kurczak w trzech odsłonach
  • Kurczak w trzech odsłonach
  • Kurczak w trzech odsłonach
  • Kurczak w trzech odsłonach
  • Kurczak w trzech odsłonach
  • Kurczak w trzech odsłonach
  • Kurczak w trzech odsłonach
  • Kurczak w trzech odsłonach
  • Kurczak w trzech odsłonach
  • Kurczak w trzech odsłonach
  • Kurczak w trzech odsłonach
  • Kurczak w trzech odsłonach
  • Kurczak w trzech odsłonach
  • Kurczak w trzech odsłonach
  • Kurczak w trzech odsłonach
  • Kurczak w trzech odsłonach
  • Kurczak w trzech odsłonach
  • Kurczak w trzech odsłonach
  • Kurczak w trzech odsłonach
  • Kurczak w trzech odsłonach