Okrasa łamie przepisyOdcinki Okrasa łamie przepisy Streszczenia odcinków Polska 2024 Odcinek 161 - Potrawy z ziemniaków i mleka Podlasie to tygiel kulturowy i kulinarny. We wsi Soka Okrasa pokaże widzom, jak kiedyś doiło się krowy ręcznie. Potem przystąpi do gotowania potraw inspirowanych miejscową kuchnią. Odcinek 161 - Potrawy z ziemniaków i mleka Podlasie to tygiel kulturowy i kulinarny. We wsi Soka Okrasa pokaże widzom, jak kiedyś doiło się krowy ręcznie. Potem przystąpi do gotowania potraw inspirowanych miejscową kuchnią. Odcinek 160 - Gotowanie w krainie młodości Karol Okrasa wyrusza na wyprawy kulinarne do wybranych zakątków Polski. Przygotowuje smaczne dania, podkreśla ich walory smakowe i zdrowotne. Przy okazji prezentuje region i miejscowość. Odcinek 160 - Gotowanie w krainie młodości Karol Okrasa wyrusza na wyprawy kulinarne do wybranych zakątków Polski. Przygotowuje smaczne dania, podkreśla ich walory smakowe i zdrowotne. Przy okazji prezentuje region i miejscowość. Odcinek 159 - Brytyjska jagnięcina z pieca i grilla Karol Okrasa doradzi, jak przyrządzić mięso jagnięce. Wyruszy na krótką wycieczkę na Wyspy Brytyjskie. Angielska gospodyni zaprosi kucharza na Sunday Roast. Karol odwiedzi też brytyjski pub. Odcinek 158 - Prosto i elegancko w Mortęgach Okrasa wyrusza do niedawno odrestaurowanego zespołu pałacowego w Mortęgach. W tej scenerii kucharz przygotuje niezwykłe i eleganckie potrawy z prostych składników, takich jak wieprzowina i ziemniaki. Odcinek 157 - Smaki zaklęte w nalewki Robienie nalewek to dawna polska tradycja. Owoce pozostałe po produkcji znakomitych trunków można wykorzystać do przygotowania dodatków do potraw i deserów. Odcinek 156 - Steki w kowbojskim stylu W Karpaczu Karol Okrasa rozpocznie sezon grillowania. Pokaże, jak przyrządzać steki wołowe tak, by były kruche, miękkie i soczyste. Smak mięsa wzbogacą sałatki i salsy ze świeżych warzyw i owoców. Odcinek 155 - Królik lekki i smaczny Przed Wielkanocą Karol Okrasa zaprosi widzów do Jeleniej Góry. Wyruszy na wyprawę rowerową okolicznymi szlakami. Przyrządzi potrawy z króliczego mięsa. Odcinek 154 - W czarnej kuchni Karol Okrasa zaprasza na kulinarną wyprawę do Kadzidłowa w okolicy Mikołajek. Od kilku lat w tym miejscu działa muzeum etnograficzne. Perłą osady jest mazurska chata podcieniowa z początku XIX w. Odcinek 153 - Mazurskie pasztety Karol Okrasa wyrusza na Mazury, do Starych Jabłonek w pobliżu Ostródy. Odwiedzi swojego przyjaciela - szefa kuchni słynącego z wyrobu doskonałych pasztetów. Odcinek 152 - Wielkopolskie potrawy jednogarnkowe Karol Okrasa kontynuuje kulinarną podróż po Wielkopolsce. Opowie o jednogarnkowej potrawie zwanej po niemiecku eintopf, w spolszczonej wersji ajntopf. Gotowano ją w okresie wzmożonych prac polowych. Odcinek 151 - Pochodzenie ma znaczenie Karol Okrasa opowie o Chronionym Oznaczeniu Geograficznym, które informuje, że dany produkt albo potrawa są wytwarzane w sposób tradycyjny, co ma decydujący wpływ na jakość i smak. Odcinek 150 - W kaszubskim garnku W Chmielnie Okrasa spróbuje sił w sztuce garncarskiej oraz przygotuje dwa dania: schab z kiszoną kapustą i owocami oraz zupę z suszonych śliwek i wiśni na wywarze z ryb, z suszonymi grzybami. Odcinek 149 - Zimą nad morzem Karol Okrasa wybierze się do nadmorskiej miejscowości Dębki. Na przenośnej kuchence przygotuje trzy potrawy w oparciu o tradycyjne dania Kaszubów nadmorskich. Odcinek 148 - Kuchnia warmińsko-mazurska Karol Okrasa wyrusza na wyprawy kulinarne do wybranych zakątków Polski. Przygotowuje smaczne dania, podkreśla ich walory smakowe i zdrowotne. Przy okazji prezentuje region i miejscowość. Odcinek 147 - Wigilijne tradycje Karol Okrasa wyrusza na wyprawy kulinarne do wybranych zakątków Polski. Przygotowuje smaczne dania, podkreśla ich walory smakowe i zdrowotne. Przy okazji prezentuje region i miejscowość. Odcinek 146 - Indyk na polskim stole Mięso indyka jest zdrowe i smaczne. Okrasa przygotuje trzy dania: indyka z limonką, masłem i gruszkami, orientalną zapiekankę z piersi indyczych i makaronu oraz indyka pieczonego na ruszcie. Odcinek 145 - Smaki Suwalszczyzny Karol Okrasa wyrusza na wyprawy kulinarne do wybranych zakątków Polski. Przygotowuje smaczne dania, podkreśla ich walory smakowe i zdrowotne. Przy okazji prezentuje region i miejscowość. Odcinek 144 - Wspomnienie lata Karol zaprasza widzów na letnią wyprawę do gospodarstwa agroturystycznego pani Małgorzaty. Okrasa przygotuje trzy propozycje potraw na bazie świeżych warzyw i grzybów. Poprzednia 1...161718...25 Następna Okrasa łamie przepisy w telewizji Sobota 10.05.2025 06:30 Odcinek46 TVP Wrocław Sobota 10.05.2025 06:30 Odcinek46 TVP Warszawa Sobota 10.05.2025 06:30 Odcinek46 TVP Kraków Sobota 10.05.2025 06:30 Odcinek46 TVP Białystok Sobota 10.05.2025 06:30 Odcinek46 TVP Opole Sobota 10.05.2025 06:30 Odcinek46 TVP Gorzów Wielkopolski Sobota 10.05.2025 06:30 Odcinek46 TVP Bydgoszcz Sobota 10.05.2025 06:30 Odcinek46 TVP Poznań Sobota 10.05.2025 06:30 Odcinek46 TVP Rzeszów Sobota 10.05.2025 06:30 Odcinek46 TVP Lublin Sobota 10.05.2025 07:10 Odcinek183 TVP Rozrywka Sobota 10.05.2025 07:45 Odcinek184 TVP Rozrywka Pokaż więcej Pokaż mniej Podobne programy Co niesie dzień Wstęp wolny z kulturą Rusz się, człowieku ABC GOTOWANIA Kuchnia Billa: Notting Hill Jakubiak lokalnie Panorama litewska Mammaryla Jacques Pepin: podstawy dobrej kuchni Jazda polska, czyli jak przetrwać na polskich drogach