Okrasa łamie przepisyOdcinki Okrasa łamie przepisy Streszczenia odcinków Polska 2024 Odcinek 143 - Polskie ryby w polskim winie Okrasa wyrusza do Topolna nieopodal Chełmna. Na skarpie wiślanej z przepięknym widokiem na okolicę znajduje się niewielka winnica. Karol przyrządzi polskie ryby słodkowodne podane z winem. Odcinek 142 - Orzechy i wiklina Okrasa odwiedza Konarzew niedaleko Piątku. Zaprezentuje widzom jeden z ostatnich działających w Polsce warsztatów wikliniarskich. Przygotuje dania z mięsa i ryb z dodatkiem orzechów. Odcinek 141 - Gęś i piwo kozicowe Karol Okrasa wyruszy do wsi Wydmusy na Kurpiach, nieopodal Myszyńca. Karol pokaże, jak wyprodukować piwo kozicowe w domowych warunkach. Przygotuje trzy dania z gęsi, z dodatkiem piwa. Odcinek 140 - Na kaczkę do Paryża Karol Okrasa wyruszy do leśniczówki położonej niedaleko Sochocina. Tradycje kulinarne kultywuje żona miejscowego leśniczego, pani Anna. Okrasa przygotuje trzy dania inspirowane lokalnymi specjałami. Odcinek 139 - Kozie sery w Ogrodzieńcu Karol Okrasa zaprasza widzów na wyprawę do Ogrodzieńca. Kozie mleko, mięso i sery są ważnym elementem miejscowej kuchni. Karol przygotuje trzy dania z kozim serem. Odcinek 138 - Czulent i ciulim Tradycyjną potrawą świąteczną żydów z Lelowa był czulent - jednogarnkowa potrawa z kaszy, fasoli i koszernego mięsa. Polscy mieszkańcy Lelowa stworzyli własny odpowiednik tej potrawy - ciulim. Odcinek 137 - Kuchnia wiślańsko-cieszyńska Okrasa zabierze widzów w góry Beskidu Śląskiego - rejon wspaniałych tras turystycznych, ciekawej historii i smacznej kuchni. Opowie o regionalnych przysmakach, np. żebroczce i plackach szkubanych. Odcinek 136 - Perliczka na trzy sposoby Karol Okrasa odwiedzi gospodarstwo ekologiczne we wsi Wawrochy niedaleko Szczytna. Korzystając uprzejmości właścicielki, kucharz zaprosi widzów na dania z perliczki. Odcinek 135 - Dziczyzna w puszczy Bolimowskiej Karol Okrasa wybierze się do Puszczy Bolimowskiej, która dawniej wraz z Puszczą Kampinoską i Jaktorowską wchodziła w skład olbrzymiego kompleksu lasów królewskich. Odcinek 134 - W Wiśle na talerzu Karol Okrasa wyrusza na wyprawy kulinarne do wybranych zakątków Polski. Przygotowuje smaczne dania, podkreśla ich walory smakowe i zdrowotne. Przy okazji prezentuje region i miejscowość. Odcinek 133 - Kuchnia łowicka w Bednarach Karol Okrasa wyrusza na wyprawy kulinarne do wybranych zakątków Polski. Przygotowuje smaczne dania, podkreśla ich walory smakowe i zdrowotne. Przy okazji prezentuje region i miejscowość. Odcinek 132 - Ryby z augustowskich jezior Karol Okrasa będzie gotował podczas rejsu Kanałem Augustowskim. Przygotuje krokiety rybne z warzywami, rosół z węgorza i młodej kapusty oraz orientalny makaron z sandaczem i warzywami. Odcinek 131 - Kuchnia białostocka Karol Okrasa przygotuje trzy dania inspirowane kuchnią białostocką: gołąbki z kiszonych liści kapusty z baraniną, kibiny oraz pieczone na kamieniu placki ziemniaczane ze słodkim twarogiem i owocami. Odcinek 130 - Niezwykły czosnek niedźwiedzi Karol Okrasa przybliży smakowitą wiosenną roślinę - czosnek niedźwiedzi. Na zbiory zaprosiły kucharza gospodynie z Zatonia koło Zielonej Góry. Karol przygotuje trzy dania na bazie pachnących liści. Odcinek 129 - Wiosenny polski obiad Karol Okrasa wyruszy do sadu w okolicach Maciejowic nad Wisłą. Obejrzy czereśnie, które sadził z wujem wiele lat temu oraz zaprosi widzów na trzy polskie dania ze schabem i kapustą. Odcinek 128 - Wiosenny śledź z Zalewu Co roku na wiosnę w ciepłe, płytkie i mało zasolone wody Zalewu Wiślanego wpływają na tarło ławice śledzi bałtyckich. Karol Okrasa wyruszy na połów, a potem przygotuje trzy potrawy ze śledzi. Odcinek 127 - Trzy mięsa na grilla Grillowanie zyskało niezwykłą popularność wśród Polaków, jednak podawane dania są monotonne. Karol Okrasa pokaże widzom, że menu można wzbogacić. Zaprezentuje różne sposoby grillowania i pieczenia. Odcinek 126 - Uśmiech do sera Ser to jeden z najstarszych produktów żywnościowych. Znali go mieszkańcy starożytnej Mezopotamii i Grecji. W dawnej Polsce często płacono nim daniny. Karol Okrasa przygotuje trzy dania z serem. Odcinek 125 - Po grecku, po bretońsku W polskiej kuchni istnieją potrawy, których nazwy błędnie sugerują obce pochodzenie. Przykładami są ryba po grecku i fasolka po bretońsku. Karol Okrasa spróbuje dowiedzieć się, kto wymyślił te dania. Odcinek 124 - Pełna misa w pełnej chacie Karol Okrasa doradzi, jak szybko przygotować posiłek dla wielu osób, używając łatwo dostępnych produktów. Wykorzysta m.in. schab, ziemniaki, pietruszkę, jabłka i twaróg. Przygotuje trzy dania. Poprzednia 1...171819...25 Następna Okrasa łamie przepisy w telewizji Czwartek 08.05.2025 12:00 Odcinek398 TVP Wrocław Czwartek 08.05.2025 12:00 Odcinek398 TVP Szczecin Czwartek 08.05.2025 12:00 Odcinek398 TVP Gdańsk Czwartek 08.05.2025 12:00 Odcinek398 TVP Poznań Czwartek 08.05.2025 12:00 Odcinek398 TVP Białystok Czwartek 08.05.2025 12:00 Odcinek398 TVP Kielce Czwartek 08.05.2025 12:00 Odcinek398 TVP Gorzów Wielkopolski Czwartek 08.05.2025 12:00 Odcinek398 TVP Bydgoszcz Czwartek 08.05.2025 12:00 Odcinek398 TVP Opole Czwartek 08.05.2025 12:00 Odcinek398 TVP Łódź Czwartek 08.05.2025 12:00 Odcinek398 TVP Lublin Czwartek 08.05.2025 12:00 Odcinek398 TVP Kraków Pokaż więcej Pokaż mniej Podobne programy Co niesie dzień Wstęp wolny z kulturą Rusz się, człowieku ABC GOTOWANIA Kuchnia Billa: Notting Hill Jakubiak lokalnie Panorama litewska Mammaryla Jacques Pepin: podstawy dobrej kuchni Jazda polska, czyli jak przetrwać na polskich drogach