Okrasa łamie przepisy Odcinek 398 - Inspiracje dubajską czekoladą

Polska 2024

Streszczenie odcinka

Karol Okrasa kontynuuje poszukiwania polskiego smaku. A kiedy już ten smak odnajduje, z pożytkiem dla konserwatywnej polskiej widowni, próbuje go wzbogacić. Bo wbrew powszechnym wyobrażeniom polska kuchnia to nie tylko pierogi i schabowy. Mamy wielowiekową tradycję podawania ryb, szczególnie słodkowodnych, a polskie mięsa i wędliny biją jakością większość europejskiej produkcji. Od 1989 roku w najdalszych zakątkach Polski wytwarza się smakowite produkty warte zaprezentowania szerokiej widowni. Cudze chwalicie, swego nie znacie!W kolejnym odcinku Karol Okrasa zaprosi widzów na potrawy inspirowane dubajską czekoladą. Stworzona w 2021 roku przez jedną cukierni w Dubaju to zwykła mleczna czekolada z nadzieniem z masy pistacjowej i chrupiącego ciasta "kataifi", czyli pociętego na cieniutkie nitki ciasta typu filo. Jest ono także ze względu na swoją strukturę nazwane "anielskimi włosami". Wydawałoby się, że powstała jeszcze jedna odmiana nadziewanej czekolady. Ale szaleństwo na jej punkcie, które poprzez media społecznościowe ogarnęło młodych ludzi na całym świecie było niezwykłe. Bo czym wytłumaczyć kolejki, w których stali oni godzinami w wielu europejskich miastach, by kupić tabliczkę czekolady za wygórowaną cenę. Zainteresowanie było tak duże, że niektórzy szczęśliwi nabywcy odsprzedawali dalej nawet pojedyncze kostki, a całe tabliczki można kupić przez Internet po kilkaset euro. Cóż zatem jest w tej czekoladzie tak nadzwyczajnego? Możliwe, że wcale nie chodzi tu ani o smak, ani o jakość, tylko o wizerunek. Po prostu ta czekolada kojarzy się z ludziom luksusem, egzotyką, z baśniami z tysiąca i jednej nocy. Ale powinniśmy to rozumieć. Bo przecież nasi przodkowie w XVI i XVII wieku także fascynowali się kuchnią Wschodu. Z Turcją, owszem się wojowało, ale także handlowało. Inspiracje tureckie widać nie tylko w polskim stroju z epoki, takim jak żupan czy kontusz, ale także w kuchni. Zamiłowanie dawnych Polaków do ostrych korzennych przypraw, wschodnich ingrediencji i słodkości - to wszystko wyznaczało charakter staropolskiej kuchni. Nawet wielkanocne mazurki, pełne wschodnich bakali, wonnych przypraw, też prawdopodobnie przywędrowały z Turcji. I do tych inspiracji podczas gotowania nawiąże Karol Okrasa. Jego pierwszą propozycją będzie kotlet "de volaille" z nadzieniem z masła, ciasta "kataifi", pistacji i ziół podany z pistacjowym puree ziemniaczanym. Druga to dorsz w pistacjowej panierce z posypką prażonego ciasta "kataifi" i sosem ze świeżych pomidorów. A trzecia to słodkie placuszki z kaszki manny z miodowym ciastem "kataifi" i serkiem typu włoskiego.

Czas trwania:35 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

Galeria

Inspiracje dubajską czekoladą
Inspiracje dubajską czekoladą
Inspiracje dubajską czekoladą
Inspiracje dubajską czekoladą
Inspiracje dubajską czekoladą
Inspiracje dubajską czekoladą
Inspiracje dubajską czekoladą
Inspiracje dubajską czekoladą
Inspiracje dubajską czekoladą
Inspiracje dubajską czekoladą
Inspiracje dubajską czekoladą
Inspiracje dubajską czekoladą
Inspiracje dubajską czekoladą
Inspiracje dubajską czekoladą
Inspiracje dubajską czekoladą
Inspiracje dubajską czekoladą
Inspiracje dubajską czekoladą
Inspiracje dubajską czekoladą
Inspiracje dubajską czekoladą
Inspiracje dubajską czekoladą
Inspiracje dubajską czekoladą
Inspiracje dubajską czekoladą
Inspiracje dubajską czekoladą
Inspiracje dubajską czekoladą
Inspiracje dubajską czekoladą
Inspiracje dubajską czekoladą
Inspiracje dubajską czekoladą
Inspiracje dubajską czekoladą
Inspiracje dubajską czekoladą
Inspiracje dubajską czekoladą
Inspiracje dubajską czekoladą
Inspiracje dubajską czekoladą
Inspiracje dubajską czekoladą
Inspiracje dubajską czekoladą
Inspiracje dubajską czekoladą
Inspiracje dubajską czekoladą
  • Inspiracje dubajską czekoladą
  • Inspiracje dubajską czekoladą
  • Inspiracje dubajską czekoladą
  • Inspiracje dubajską czekoladą
  • Inspiracje dubajską czekoladą
  • Inspiracje dubajską czekoladą
  • Inspiracje dubajską czekoladą
  • Inspiracje dubajską czekoladą
  • Inspiracje dubajską czekoladą
  • Inspiracje dubajską czekoladą
  • Inspiracje dubajską czekoladą
  • Inspiracje dubajską czekoladą
  • Inspiracje dubajską czekoladą
  • Inspiracje dubajską czekoladą
  • Inspiracje dubajską czekoladą
  • Inspiracje dubajską czekoladą
  • Inspiracje dubajską czekoladą
  • Inspiracje dubajską czekoladą
  • Inspiracje dubajską czekoladą
  • Inspiracje dubajską czekoladą
  • Inspiracje dubajską czekoladą
  • Inspiracje dubajską czekoladą
  • Inspiracje dubajską czekoladą
  • Inspiracje dubajską czekoladą
  • Inspiracje dubajską czekoladą
  • Inspiracje dubajską czekoladą
  • Inspiracje dubajską czekoladą
  • Inspiracje dubajską czekoladą
  • Inspiracje dubajską czekoladą
  • Inspiracje dubajską czekoladą
  • Inspiracje dubajską czekoladą
  • Inspiracje dubajską czekoladą
  • Inspiracje dubajską czekoladą
  • Inspiracje dubajską czekoladą
  • Inspiracje dubajską czekoladą
  • Inspiracje dubajską czekoladą