Okrasa łamie przepisy Odcinek 397 - Nowe sałatki rybne
Polska 2024
Streszczenie odcinka
Karol Okrasa kontynuuje poszukiwania polskiego smaku. A kiedy już ten smak odnajduje, ze smakiem i pożytkiem dla konserwatywnej polskiej widowni, próbuje go przełamać. Bo wbrew powszechnym wyobrażeniom polska kuchnia to nie tylko pierogi i schabowy. Mamy wielowiekową tradycję podawania ryb, szczególnie słodkowodnych, a polskie mięsa i wędliny biją jakością większość europejskiej produkcji. Od 1989 roku w najdalszych zakątkach Polski wytwarza się smakowite produkty warte zaprezentowania szerokiej widowni. Cudze chwalicie, swego nie znacie! W swojej kolejnej wyprawie kulinarnej Karol Okrasa przygotuje dla widzów sałatki rybne. Choć w powszechnym przekonaniu dawna kuchnia polska obfitowała we wszelkiego rodzaju mięsiwa, to prawda jest nieco inna. Po pierwsze mięso, zwłaszcza świeże, było drogie i dostępne dla niewielu. Po drugie, nawet bogacze musieli przestrzegać surowego, staropolskiego postu, a to oznaczało, że przez prawie połowę dni w roku na ich stołach zamiast mięsa królowały ryby. Wręcz symbolem karnawału było pieczone prosię, a postu solony śledź. Takie wyobrażenia często spotkamy na obrazach z epoki. Ryby jadano w poście zarówno na ciepło, jak i na zimno, często pod postacią różnego rodzaju sałatek czy past. Takie dania, zwykle świąteczne, przetrwały do naszych czasów. Wystarczy przypomnieć wielkopolskiego śledzia z gzikiem i pyrami czy śląską sałatkę śledziową "hekele". Oczywiście sałatki rybne nie są wyłącznie polskim wynalazkiem. Francuzi mają swoją sławną sałatkę nicejską z warzyw, jaj na twardo oraz anchois. Rosjanie chwalą się swoim śledziem "pod szubą", czyli pod pierzynką. W kuchni żydowskiej znana jest sałatka z wędzonej ryby z majonezem. A w Ameryce, choć także w Belgii, bardzo popularna jest sałatka z tuńczyka. Słowem, inspiracji do przygotowania kolorowych, bogatych we wszelkie smaki i aromaty sałatek rybnych jest wiele. A jakie sałatki rybne przygotuje nasz kucharz? Pierwszą propozycją Karola będzie sałatka śledziowa w stylu tureckim z pastą z papryki i oliwkami. Druga to sałatka z ze smażonego w korzennej panierce łososia, podana z "jeżykami" ze smażonych w cieście warzyw. A trzecia to sałatka z pieczonych, korzennych ziemniaczków z gzikiem z wędzoną trocią. Jak będą wyglądać takie potrawy? Zobaczymy w programie.
Czas trwania:30 min
Kategoria wiekowa:
Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny