Okrasa łamie przepisy Odcinek 397 - Nowe sałatki rybne

Polska 2024

Streszczenie odcinka

Karol Okrasa kontynuuje poszukiwania polskiego smaku. A kiedy już ten smak odnajduje, ze smakiem i pożytkiem dla konserwatywnej polskiej widowni, próbuje go przełamać. Bo wbrew powszechnym wyobrażeniom polska kuchnia to nie tylko pierogi i schabowy. Mamy wielowiekową tradycję podawania ryb, szczególnie słodkowodnych, a polskie mięsa i wędliny biją jakością większość europejskiej produkcji. Od 1989 roku w najdalszych zakątkach Polski wytwarza się smakowite produkty warte zaprezentowania szerokiej widowni. Cudze chwalicie, swego nie znacie! W swojej kolejnej wyprawie kulinarnej Karol Okrasa przygotuje dla widzów sałatki rybne. Choć w powszechnym przekonaniu dawna kuchnia polska obfitowała we wszelkiego rodzaju mięsiwa, to prawda jest nieco inna. Po pierwsze mięso, zwłaszcza świeże, było drogie i dostępne dla niewielu. Po drugie, nawet bogacze musieli przestrzegać surowego, staropolskiego postu, a to oznaczało, że przez prawie połowę dni w roku na ich stołach zamiast mięsa królowały ryby. Wręcz symbolem karnawału było pieczone prosię, a postu solony śledź. Takie wyobrażenia często spotkamy na obrazach z epoki. Ryby jadano w poście zarówno na ciepło, jak i na zimno, często pod postacią różnego rodzaju sałatek czy past. Takie dania, zwykle świąteczne, przetrwały do naszych czasów. Wystarczy przypomnieć wielkopolskiego śledzia z gzikiem i pyrami czy śląską sałatkę śledziową "hekele". Oczywiście sałatki rybne nie są wyłącznie polskim wynalazkiem. Francuzi mają swoją sławną sałatkę nicejską z warzyw, jaj na twardo oraz anchois. Rosjanie chwalą się swoim śledziem "pod szubą", czyli pod pierzynką. W kuchni żydowskiej znana jest sałatka z wędzonej ryby z majonezem. A w Ameryce, choć także w Belgii, bardzo popularna jest sałatka z tuńczyka. Słowem, inspiracji do przygotowania kolorowych, bogatych we wszelkie smaki i aromaty sałatek rybnych jest wiele. A jakie sałatki rybne przygotuje nasz kucharz? Pierwszą propozycją Karola będzie sałatka śledziowa w stylu tureckim z pastą z papryki i oliwkami. Druga to sałatka z ze smażonego w korzennej panierce łososia, podana z "jeżykami" ze smażonych w cieście warzyw. A trzecia to sałatka z pieczonych, korzennych ziemniaczków z gzikiem z wędzoną trocią. Jak będą wyglądać takie potrawy? Zobaczymy w programie.

Czas trwania:30 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

Galeria

Nowe sałatki rybne
Nowe sałatki rybne
Nowe sałatki rybne
Nowe sałatki rybne
Nowe sałatki rybne
Nowe sałatki rybne
Nowe sałatki rybne
Nowe sałatki rybne
Nowe sałatki rybne
Nowe sałatki rybne
Nowe sałatki rybne
Nowe sałatki rybne
Nowe sałatki rybne
Nowe sałatki rybne
Nowe sałatki rybne
Nowe sałatki rybne
Nowe sałatki rybne
Nowe sałatki rybne
Nowe sałatki rybne
Nowe sałatki rybne
Nowe sałatki rybne
Nowe sałatki rybne
Nowe sałatki rybne
Nowe sałatki rybne
Nowe sałatki rybne
Nowe sałatki rybne
Nowe sałatki rybne
Nowe sałatki rybne
Nowe sałatki rybne
Nowe sałatki rybne
Nowe sałatki rybne
Nowe sałatki rybne
Nowe sałatki rybne
Nowe sałatki rybne
Nowe sałatki rybne
Nowe sałatki rybne
  • Nowe sałatki rybne
  • Nowe sałatki rybne
  • Nowe sałatki rybne
  • Nowe sałatki rybne
  • Nowe sałatki rybne
  • Nowe sałatki rybne
  • Nowe sałatki rybne
  • Nowe sałatki rybne
  • Nowe sałatki rybne
  • Nowe sałatki rybne
  • Nowe sałatki rybne
  • Nowe sałatki rybne
  • Nowe sałatki rybne
  • Nowe sałatki rybne
  • Nowe sałatki rybne
  • Nowe sałatki rybne
  • Nowe sałatki rybne
  • Nowe sałatki rybne
  • Nowe sałatki rybne
  • Nowe sałatki rybne
  • Nowe sałatki rybne
  • Nowe sałatki rybne
  • Nowe sałatki rybne
  • Nowe sałatki rybne
  • Nowe sałatki rybne
  • Nowe sałatki rybne
  • Nowe sałatki rybne
  • Nowe sałatki rybne
  • Nowe sałatki rybne
  • Nowe sałatki rybne
  • Nowe sałatki rybne
  • Nowe sałatki rybne
  • Nowe sałatki rybne
  • Nowe sałatki rybne
  • Nowe sałatki rybne
  • Nowe sałatki rybne