Okrasa łamie przepisy Odcinek 401 - Wiosenne smardze
Polska 2024
Streszczenie odcinka
Karol Okrasa kontynuuje poszukiwania polskiego smaku. A kiedy już ten smak odnajduje, ze smakiem i pożytkiem dla konserwatywnej polskiej widowni, próbuje go przełamać. Bo wbrew powszechnym wyobrażeniom polska kuchnia to nie tylko pierogi i schabowy. Mamy wielowiekową tradycję podawania ryb, szczególnie słodkowodnych, a polskie mięsa i wędliny biją jakością większość europejskiej produkcji. Od 1989 roku w najdalszych zakątkach Polski wytwarza się smakowite produkty warte zaprezentowania szerokiej widowni. Cudze chwalicie, swego nie znacie!W kolejnym odcinku Karol Okrasa wyruszy do leśniczówki w mazurskich lasach i zaprosi widzów na potrawy z wiosennych smardzów. Zazwyczaj grzybobranie kojarzy nam się z późnym latem lub jesienią, ale smardze to grzyby, które pojawiają się wczesną wiosną. Choć w Polsce są rzadkie, a do tego pod ochroną i nie wolno ich zbierać w lasach, to można je pozyskiwać z ogrodów lub upraw. Za to w Czechach lub na Słowacji można się na nie wybrać do lasów. Te smakowite grzyby o lekko orzechowym posmaku i truflowym aromacie cenione są w wielu krajach świata. W Polsce od wieków królowały zarówno na stołach szlacheckich, jak i chłopskich, ciesząc podniebienia swym smakiem i delikatnym, kruchym miąższem. Smardze wykorzystywane są przez najbardziej renomowanych szefów kuchni w wielu krajów, ponieważ doskonale komponują się z różnego rodzaju daniami. We Francji wczesną wiosną, w wielu paryskich restauracjach serwowane są ekskluzywne danie z dodatkiem smardzów. W Stanach Zjednoczonych, co roku wiosną, amatorzy tych grzybów organizują kilka festiwali połączonych z konsumpcją potraw z tych smakowitych grzybów. Bo są one fantastycznym dodatkiem do dań mięsnych, makaronów, można przyrządzić również doskonałe risotto z ich udziałem, a także sosy o lekko korzennym aromacie. Niestety, są gatunkiem wyjątkowo rzadko występującym w Polsce, ale można je kupić, choć nie są tanie. Były tak cenione w dawnej Europie, że ludzie podpalali własne lasy w nadziei na obfite zbiory smardzów następnej wiosny. Ponoć właśnie smardze pojawiały się, ponieważ jednak zawierają pewne niebyt mocne toksyny, przed spożyciem należy je zawsze ugotować. A jakie niezwykłe potrawy ze smardzów wyczaruje dla widzów nasz kucharz?Pierwszą propozycją Karola będą smażone smardze z pesto z czosnku niedźwiedziego podane na czosnkowym placku. Druga to wiosenna tarta ze smardzami, szparagami i czosnkiem niedźwiedzim. A trzecia to kebab z karkówki wieprzowej, duszonej ze smardzami z sosem jogurtowym i sałatką z czerwonej cebuli i granatu. Jak będą wyglądać takie potrawy? Zobaczymy w programie.
Czas trwania:30 min
Kategoria wiekowa:
Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny