Okrasa łamie przepisy Odcinek 401 - Wiosenne smardze

Polska 2024

Streszczenie odcinka

Karol Okrasa kontynuuje poszukiwania polskiego smaku. A kiedy już ten smak odnajduje, ze smakiem i pożytkiem dla konserwatywnej polskiej widowni, próbuje go przełamać. Bo wbrew powszechnym wyobrażeniom polska kuchnia to nie tylko pierogi i schabowy. Mamy wielowiekową tradycję podawania ryb, szczególnie słodkowodnych, a polskie mięsa i wędliny biją jakością większość europejskiej produkcji. Od 1989 roku w najdalszych zakątkach Polski wytwarza się smakowite produkty warte zaprezentowania szerokiej widowni. Cudze chwalicie, swego nie znacie!W kolejnym odcinku Karol Okrasa wyruszy do leśniczówki w mazurskich lasach i zaprosi widzów na potrawy z wiosennych smardzów. Zazwyczaj grzybobranie kojarzy nam się z późnym latem lub jesienią, ale smardze to grzyby, które pojawiają się wczesną wiosną. Choć w Polsce są rzadkie, a do tego pod ochroną i nie wolno ich zbierać w lasach, to można je pozyskiwać z ogrodów lub upraw. Za to w Czechach lub na Słowacji można się na nie wybrać do lasów. Te smakowite grzyby o lekko orzechowym posmaku i truflowym aromacie cenione są w wielu krajach świata. W Polsce od wieków królowały zarówno na stołach szlacheckich, jak i chłopskich, ciesząc podniebienia swym smakiem i delikatnym, kruchym miąższem. Smardze wykorzystywane są przez najbardziej renomowanych szefów kuchni w wielu krajów, ponieważ doskonale komponują się z różnego rodzaju daniami. We Francji wczesną wiosną, w wielu paryskich restauracjach serwowane są ekskluzywne danie z dodatkiem smardzów. W Stanach Zjednoczonych, co roku wiosną, amatorzy tych grzybów organizują kilka festiwali połączonych z konsumpcją potraw z tych smakowitych grzybów. Bo są one fantastycznym dodatkiem do dań mięsnych, makaronów, można przyrządzić również doskonałe risotto z ich udziałem, a także sosy o lekko korzennym aromacie. Niestety, są gatunkiem wyjątkowo rzadko występującym w Polsce, ale można je kupić, choć nie są tanie. Były tak cenione w dawnej Europie, że ludzie podpalali własne lasy w nadziei na obfite zbiory smardzów następnej wiosny. Ponoć właśnie smardze pojawiały się, ponieważ jednak zawierają pewne niebyt mocne toksyny, przed spożyciem należy je zawsze ugotować. A jakie niezwykłe potrawy ze smardzów wyczaruje dla widzów nasz kucharz?Pierwszą propozycją Karola będą smażone smardze z pesto z czosnku niedźwiedziego podane na czosnkowym placku. Druga to wiosenna tarta ze smardzami, szparagami i czosnkiem niedźwiedzim. A trzecia to kebab z karkówki wieprzowej, duszonej ze smardzami z sosem jogurtowym i sałatką z czerwonej cebuli i granatu. Jak będą wyglądać takie potrawy? Zobaczymy w programie.

Czas trwania:30 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

Galeria

Wiosenne smardze
Wiosenne smardze
Wiosenne smardze
Wiosenne smardze
Wiosenne smardze
Wiosenne smardze
Wiosenne smardze
Wiosenne smardze
Wiosenne smardze
Wiosenne smardze
Wiosenne smardze
Wiosenne smardze
Wiosenne smardze
Wiosenne smardze
Wiosenne smardze
Wiosenne smardze
Wiosenne smardze
Wiosenne smardze
Wiosenne smardze
Wiosenne smardze
Wiosenne smardze
Wiosenne smardze
Wiosenne smardze
Wiosenne smardze
Wiosenne smardze
Wiosenne smardze
Wiosenne smardze
Wiosenne smardze
Wiosenne smardze
Wiosenne smardze
Wiosenne smardze
Wiosenne smardze
Wiosenne smardze
Wiosenne smardze
Wiosenne smardze
Wiosenne smardze
  • Wiosenne smardze
  • Wiosenne smardze
  • Wiosenne smardze
  • Wiosenne smardze
  • Wiosenne smardze
  • Wiosenne smardze
  • Wiosenne smardze
  • Wiosenne smardze
  • Wiosenne smardze
  • Wiosenne smardze
  • Wiosenne smardze
  • Wiosenne smardze
  • Wiosenne smardze
  • Wiosenne smardze
  • Wiosenne smardze
  • Wiosenne smardze
  • Wiosenne smardze
  • Wiosenne smardze
  • Wiosenne smardze
  • Wiosenne smardze
  • Wiosenne smardze
  • Wiosenne smardze
  • Wiosenne smardze
  • Wiosenne smardze
  • Wiosenne smardze
  • Wiosenne smardze
  • Wiosenne smardze
  • Wiosenne smardze
  • Wiosenne smardze
  • Wiosenne smardze
  • Wiosenne smardze
  • Wiosenne smardze
  • Wiosenne smardze
  • Wiosenne smardze
  • Wiosenne smardze
  • Wiosenne smardze