Okrasa łamie przepisy Odcinek 399 - Wiosenne sałatki z grilla
Polska 2024
Streszczenie odcinka
Karol Okrasa kontynuuje poszukiwania polskiego smaku. A kiedy już ten smak odnajduje, ze smakiem i pożytkiem dla konserwatywnej polskiej widowni, próbuje go przełamać. Bo wbrew powszechnym wyobrażeniom polska kuchnia to nie tylko pierogi i schabowy. Mamy wielowiekową tradycję podawania ryb, szczególnie słodkowodnych, a polskie mięsa i wędliny biją jakością większość europejskiej produkcji. Od 1989 roku w najdalszych zakątkach Polski wytwarza się smakowite produkty warte zaprezentowania szerokiej widowni. Cudze chwalicie, swego nie znacie!W swojej kolejnej wyprawie kulinarnej Karol Okrasa przygotuje dla widzów wiosennego grilla. Kiedy zbliża się długi majowy weekend, cała Polska wyciąga z piwnic i garaży zakurzone grille, a potem rusza tłumnie na zieloną trawkę. Mówi się, że grillowanie stało się naszym sportem narodowym. W okresie wiosenno-letnim z wielu działkowych czy przydomowych ogródków, miejsc biwakowych nad jeziorami, a często, choć to zakazane, nawet z balkonów mieszkań dochodzą zapachy pieczonej karkówki, kaszanki czy kiełbasy. Można powiedzieć, że Polacy zapałali prawdziwą miłością do skwierczącego na ruszcie mięsiwa. Dlaczego nasi rodacy tak lubią grillować? Powodów jest kilka. Po pierwsze, daje to możliwość spędzania czasu na świeżym powietrzu, co więcej, często służy jako pretekst do spotkań z przyjaciółmi i rodziną. Po drugie, pokochaliśmy smak przypieczonego na węglu drzewnym jedzenia. Grill jest także dla nas symbolem przemian związanych ze stylem życia po 1989 roku. Traktujemy go jako zdobycz cywilizacyjną i formę celebrowania wolnego czasu. I choć sprzęt do grillowania zaczął pojawiać się u nas niespełna 30 lat temu, najczęściej w formie niezgrabnego urządzenia z trzema nogami i dużej misy, to dzisiejsze pokolenie już nie pamięta czasów "sprzed grilla". Ale tradycyjne karkówki czy kaszanki przestają nam wystarczać. Zwłaszcza osoby dbające o linię nie chcą już smakowitej, lecz ociekającej tłuszczykiem kiełbasy. Wolą coś bardziej zdrowego, chcą z grilla więcej warzyw, ryb czy lekkich mięs. I właśnie dla takich osób nasz kucharz przygotuje trzy kolorowe, pełne różnorodnych grillowanych warzyw sałatki. Pierwszą propozycją Karola będzie sałatka z grillowanych pieczarek z salsą z czosnku niedźwiedziego i owczym twarogiem. Druga to sałatka z grillowanych szparagów z wędzonym łososiem, podana z na pieczonych na grillu plackach ziemniaczanych. A trzecia to sałatka z grillowanych ziemniaczków z sosem z pieczonych na grillu warzyw i szaszłyczkami z marynowanego na orientalny sposób kurczaka. Jak będą wyglądać takie potrawy? Zobaczymy w programie.
Czas trwania:35 min
Kategoria wiekowa:
Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny