Okrasa łamie przepisyOdcinki Okrasa łamie przepisy Streszczenia odcinków Polska 2024 Odcinek 123 - Dawne ziarna na talerzu Współczesne, wysokoglutenowe odmiany pszenicy coraz częściej powodują alergie. Zboża znane od wieków są znacznie lepiej tolerowane przez ludzki organizm. Odcinek 122 - W krzyżackiej kuchni Karol Okrasa wyrusza do Torunia. Profesor Jarosław Dumanowski przekaże mu najstarsze przepisy kucharskie z XV wieku. W ruinach zamku krzyżackiego Karol przygotuje trzy dania. Odcinek 121 - Potrawy pięknie podane Karol Okrasa przygotuje cztery dania podane w atrakcyjnej wizualnie formie. Wśród nich będzie pieczona w niskiej temperaturze polędwica wołowa z pesto z cebuli i pieczoną pietruszką. Odcinek 120 - Dziczyzna dla pań W tym odcinku Okrasa przedstawia dania z dziczyzny. Mięso to jest smaczne i zdrowe, zawiera mało tłuszczu. Pierwsza przygotowana potrawa to bigos na dziczyźnie z winem i suszonymi śliwkami. Odcinek 119 - Lekkie i szybkie dania Karol Okrasa opowie, jak przygotować szybkie i proste dania, idealne dla ludzi żyjących aktywnie. Wyruszy na Pomorze, nad rzekę Wieprzę. W czystych wodach hodowane są pstrągi. Odcinek 118 - Potrawy z suszonych owoców Tematem odcinka są suszone owoce i orzechy, czyli popularne bakalie. Okrasa opowie, jak można wykorzystać suszone owoce w kuchni i przygotuje dwa dania. Odcinek 117 - Ryby z Zalewu Wiślanego Karol Okrasa pozna smak ciężkiej pracy rybaków. Zobaczy m.in., jak ręcznie wyciąga się sieci z wody. Później przygotuje trzy dania z ryb wyłowionych z Zalewu Wiślanego. Odcinek 116 - Brytyjska jagnięcina po polsku Karol Okrasa opowiada o wrażeniach z podróży na Wyspy Brytyjskie. Przygotuje trzy dania z jagnięciny, popularnej w Zjednoczonym Królestwie, lecz nieco zapomnianej w Polsce. Odcinek 115 - Ryby na talerzu Kopernika W Wigilię Karol Okrasa odwiedzi Frombork nad Zalewem Wiślanym. Przygotuje kilka potraw, inspirując się przepisami z najstarszej polskiej książki kulinarnej - "Compendium ferculorum". Odcinek 114 - Rybne kanapki Karol Okrasa przygotuje trzy kanapki rybne, m.in. tortillę z pieczonym łososiem i kiszoną kapustą z sosem z pieczonej papryki i małe kotleciki rybne z konfiturą cebulową w pieczonych grzankach. Odcinek 113 - Karp czy jesiotr Podczas gdy karpia hoduje się w Polsce już od 800 lat, hodowle jesiotra funkcjonują w naszym kraju od niedawna. Karol Okrasa przygotuje m.in. zupę grzybową z karpiem i jesiotra z marynowaną rzepą. Odcinek 112 - Kaczka z octem i musztardą Karol Okrasa pokaże, jak w warunkach domowych zrobić i doprawić musztardę. Przygotuje trzy dania, których głównymi składnikami są kaczka, ocet i musztarda. Odcinek 111 - Świeże mazurskie ryby Okrasa zaprezentuje kilka potraw ze świeżych ryb. Przyrządzi sielawę na dwa sposoby i pokaże, jak ją dobrze uwędzić. Trzecia propozycja to mazurska zupa rybna z lina i szczupaka oraz kiszonego ogórka. Odcinek 110 - Pieczarki z czekoladą Polska jest trzecim producentem pieczarek na świecie, zaraz po USA i Chinach. Jest też pierwszym eksporterem świeżych pieczarek. W tym odcinku Karol Okrasa odwiedzi nowoczesną pieczarkarnię. Odcinek 109 - Polskie steki po amerykańsku W tym odcinku Karol Okrasa zaprezentuje dania z wołowiny. Przygotuje steki z antrykotu pieczone na ogniu, duszone w piwie policzki wołowe oraz kanapkę z sałatami, pieczoną papryką i stekiem bavette. Odcinek 108 - Nowe spojrzenie na ziemniaka Karol Okrasa sięgnie po świeżo wykopane z ziemi ziemniaki i przygotuje z nich pyszne potrawy, m.in. zupę ziemniaczaną według przepisu z książki kucharskiej armii generała Hallera z 1918 roku. Odcinek 107 - Gęś w soli Karol Okrasa odwiedza Ciechocinek. Miejscowe tężnie solankowe zostały zbudowane w celach kulinarnych. W dawnej warzelni soli Karol przygotuje kilka potraw, m.in. gęś pieczoną w soli. Odcinek 106 - Złota dynia na talerzu Karol Okrasa przygotuje trzy dania: pierożki z pieczoną dynią i szpinakiem w sosie grzybowym, tartę na cieście francuskim z dynią, grzybami i śledziem oraz dyniowy kapuśniak na skrzydełkach. Odcinek 105 - Z ziemi włoskiej do Polski Karol spróbuje nadać włoskim potrawom, które opanowują polską gastronomię, polski charakter. Sprawdzi, jak nadać włoskim klasycznym daniom mazurski smak i aromat. Odcinek 104 - Szybkie owocowe konfitury Karol Okrasa wyrusza na wyprawy kulinarne do wybranych zakątków Polski. Przygotowuje smaczne dania, podkreśla ich walory smakowe i zdrowotne. Przy okazji prezentuje region i miejscowość. Poprzednia 1...181920...25 Następna Okrasa łamie przepisy w telewizji Czwartek 08.05.2025 12:00 Odcinek398 TVP Katowice Czwartek 08.05.2025 12:00 Odcinek398 TVP Szczecin Czwartek 08.05.2025 12:00 Odcinek398 TVP Łódź Czwartek 08.05.2025 12:00 Odcinek398 TVP Białystok Czwartek 08.05.2025 12:00 Odcinek398 TVP Kielce Czwartek 08.05.2025 12:00 Odcinek398 TVP Poznań Czwartek 08.05.2025 12:00 Odcinek398 TVP Gorzów Wielkopolski Czwartek 08.05.2025 12:00 Odcinek398 TVP Bydgoszcz Czwartek 08.05.2025 12:00 Odcinek398 TVP Opole Czwartek 08.05.2025 12:00 Odcinek398 TVP Gdańsk Czwartek 08.05.2025 12:00 Odcinek398 TVP Lublin Czwartek 08.05.2025 12:00 Odcinek398 TVP Kraków Pokaż więcej Pokaż mniej Podobne programy Co niesie dzień Wstęp wolny z kulturą Rusz się, człowieku ABC GOTOWANIA Kuchnia Billa: Notting Hill Jakubiak lokalnie Panorama litewska Mammaryla Jacques Pepin: podstawy dobrej kuchni Jazda polska, czyli jak przetrwać na polskich drogach