Okrasa łamie przepisyOdcinki Okrasa łamie przepisy Streszczenia odcinków Polska 2024 Odcinek 103 - Francuskie tropy w mazurskiej kuchni Karol Okrasa udaje się w okolice Ełku, by poszukać podobieństw kuchni mazurskiej i francuskiej. Przygotuje m.in. zupę cebulową na wywarze z ryb i placek drożdżowy z malinami i twarogiem. Odcinek 102 - Tanie i proste gotowanie Karol postanowił pokazać, jak ugotować potrawy tanie i proste. Wśród użytych przez niego składników znajdą się mięso mielone, chleb, cebula, buraki, pomidory i makaron. Odcinek 101 - Ryby z milickich stawów Karol zaprosi widzów na dania ze świeżych ryb, złowionych w wodach Stawów Mileckich. Wśród przygotowywanych potraw będą smażone płaty karpia milickiego i pieczony jesiotr. Odcinek 100 - Pieczone kurczaki na nowo Karol Okrasa wyrusza na wyprawy kulinarne do wybranych zakątków Polski. Przygotowuje smaczne dania, podkreśla ich walory smakowe i zdrowotne. Przy okazji prezentuje region i miejscowość. Odcinek 99 - Na kaczkę do Grudziądza Karol przygotuje potrawę w oparciu o przepis na bigos z książki "Nauka gotowania do użytku ludu polskiego". Co ciekawe, w oryginalnym przepisie nie ma kapusty. Karol wykorzysta mięso kaczki. Odcinek 98 - Kuchnia Borów Tucholskich Z punktu widzenia kulinariów województwo kujawsko-pomorskie to kraina gęsiny i miodów. Okrasa przygotuje potrawy oparte na regionalnych produktach, m.in. zupę kajakarzy i kopytka w specjalnym sosie. Odcinek 97 - Na klopsy do Iławy Karol Okrasa spotka się z badaczem historii regionu, który opowie o zwyczajach kulinarnych mieszkańców Iławy. Klopsy, kotlety i pulpety robi się tam nie tylko z mięsa, ale także z ryb i raków. Odcinek 96 - Kuchnia pachnąca ziołami Karol Okrasa wyrusza na wyprawy kulinarne do wybranych zakątków Polski. Przygotowuje smaczne dania, podkreśla ich walory smakowe i zdrowotne. Przy okazji prezentuje region i miejscowość. Odcinek 95 - Nogi drobiowe w kwiatach W tym wydaniu Karol Okrasa przygotuje potrawy z nóżek drobiowych. Wykorzystuje młode liście czarnej porzeczki i miodek majowy. To rodzaj słodkiego syropu z kwiatów mniszka lekarskiego. Odcinek 94 - Wieprzowa uczta Karol rusza w podróż do Radziwiłłowa w Puszczy Bolimowskiej. Spotka się z Leszkiem Kaweckim, który przyrządzi pyszne kotlety schabowe. Będą też policzki duszone w kiszonej kapuście i miodzie pitnym. Odcinek 93 - Grillowanie na trzy sposoby W tym wydaniu Karol Okrasa rusza w plener nad Wisłę, by pokazać, jak można urozmaicić grillowe menu. Będzie danie dla wegetarian, coś dla amatorów ryb, a także wieprzowina w nowej odsłonie. Odcinek 92 - Pieprzno i szafranno Jednym z wyznaczników dawnej kuchni polskiej była wielka ilość przypraw i korzeni, w jakich lubowali się przodkowie. Karol przygotuje dwie smakowite potrawy z dużą ilością przypraw. Odcinek 91 - Skarb mazurskich jezior Karol Okrasa zaprasza widzów nad Jeziorak - najdłuższe jezioro w Polsce. Głównym składnikiem potraw będzie wędzony węgorz. To nie tylko wspaniała zakąska, ale też doskonały składnik dań. Odcinek 90 - Niezwykłe dania z ryb Karol wyrusza do Iławy, gdzie wspólnie z przyjacielem, Grzegorzem Labudą, zaproszą widzów na historyczne dania z Iławy i regionu Pomorza. Na stole zagości m.in. iławski węgorz na niebiesko. Odcinek 89 - Za króla Sasa łyżką kiełbasa W tym odcinku Karol Okrasa zaprasza na dania z polskiej kiełbasy. W czasach saskich dużą popularnością cieszyła się wereszczaka - kiełbasa w ostrym sosie z cebuli i piwa. Odcinek 88 - Zdrowy smak kiszonki Tym razem Karol opowie o kiszonych produktach. Okazuje się, że kiszone warzywa są bardziej wartościowe dla ludzkiego organizmu niż produkty surowe. Najlepszym przykładem są kiszone ogórki i kapusta. Odcinek 87 - Konkurs na najlepsze piersi Karol Okrasa wyrusza na wyprawy kulinarne do wybranych zakątków Polski. Przygotowuje smaczne dania, podkreśla ich walory smakowe i zdrowotne. Przy okazji prezentuje region i miejscowość. Odcinek 86 - Lekko i dietetycznie z królikiem Tym razem Karol Okrasa zaprasza na lekkie i dietetyczne dania. Kucharz przekonuje, że warto sięgnąć po mięso królika. Z uwagi na walory odżywcze i smakowe powinno być obecne w diecie człowieka. Odcinek 85 - Polska wieprzowina na trzy sposoby Karol zaprasza na dania z polskiej wieprzowiny. Obecnie to najpopularniejszy gatunek mięsa w kraju. Dzięki zabiegom hodowlanym wieprzowina jest dużo bogatsza w składniki odżywcze niż 20 lat temu. Odcinek 84 - Na ryby do Rybna Karol Okrasa wyrusza na wyprawy kulinarne do wybranych zakątków Polski. Przygotowuje smaczne dania, podkreśla ich walory smakowe i zdrowotne. Przy okazji prezentuje region i miejscowość. Poprzednia 1...192021...25 Następna Okrasa łamie przepisy w telewizji Czwartek 08.05.2025 12:00 Odcinek398 TVP Wrocław Czwartek 08.05.2025 12:00 Odcinek398 TVP Szczecin Czwartek 08.05.2025 12:00 Odcinek398 TVP Łódź Czwartek 08.05.2025 12:00 Odcinek398 TVP Białystok Czwartek 08.05.2025 12:00 Odcinek398 TVP Kielce Czwartek 08.05.2025 12:00 Odcinek398 TVP Poznań Czwartek 08.05.2025 12:00 Odcinek398 TVP Gorzów Wielkopolski Czwartek 08.05.2025 12:00 Odcinek398 TVP Bydgoszcz Czwartek 08.05.2025 12:00 Odcinek398 TVP Opole Czwartek 08.05.2025 12:00 Odcinek398 TVP Gdańsk Czwartek 08.05.2025 12:00 Odcinek398 TVP Lublin Czwartek 08.05.2025 12:00 Odcinek398 TVP Kraków Pokaż więcej Pokaż mniej Podobne programy Co niesie dzień Wstęp wolny z kulturą Rusz się, człowieku ABC GOTOWANIA Kuchnia Billa: Notting Hill Jakubiak lokalnie Panorama litewska Mammaryla Jacques Pepin: podstawy dobrej kuchni Jazda polska, czyli jak przetrwać na polskich drogach