Okrasa łamie przepisyOdcinki Okrasa łamie przepisy Streszczenia odcinków Polska 2024 Odcinek 83 - Czekolada na ostro i słono Karol Okrasa przygotowuje dania z czekoladą, ale tym razem na ostro i słono. Jego propozycje są inspirowane między innymi meksykańskim mole poblano, czyli pikantnym sosem czekoladowym z chili. Odcinek 82 - Dary z lasu i z zagrody Karol rusza na Mazury do Nadleśnictwa Jedwabno. Zaprezentuje potrawy inspirowane smakami dzieciństwa. W menu pojawi się kurczak zagrodowy, będą także grzybowe dodatki. Odcinek 81 - Zdrowe tradycje wigilijne W tym odcinku Karol Okrasa pokaże widzom, że tradycyjne polskie potrawy także mogą być zdrowe. Kucharz przygotuje smakowite dania oparte na wigilijnych produktach. Odcinek 80 - Indyk na polskim stole Karol Okrasa wyrusza do Muzeum Wsi Radomskiej. Tym razem weźmie na warsztat mięso indyka, które jest zdrowe, bogate w składniki odżywcze i lekkostrawne. Odcinek 79 - Różne oblicza kaczki Karol zaprasza na dania z kaczki - hamburgery z kaszą podane na plackach żytnich, zapiekany w glinianym naczyniu kaczy bigos oraz kebaby z cebulą i papryką, podane w tortillach z ostrym sosem. Odcinek 78 - Na stole biskupa Krasickiego Karol Okrasa zabiera widzów do Lidzbarka Warmińskiego, gdzie przygotuje dania nawiązujące do kuchni, którą znał biskup Ignacy Krasicki. Kucharz przyrządzi trzy dania z perliczki. Odcinek 77 - Rewolucja gazowa w kuchni Karol odwiedza starą gazownię, gdzie dawnej z węgla wytwarzany był gaz, który od połowy XIX w. oświetlał ulice, a potem ogrzewał potrawy na kuchenkach gazowych. Kucharz przygotuje dwie potrawy. Odcinek 76 - Z kurczakiem przez wieki Karol zajmie się mięsem z kurczaka. Sięgnie po przepisy z XVII i XVIII w., by pokazać, jak kiedyś traktowano to mięso i jak wiele dawnych pomysłów można przerobić na współczesny język kuchni. Odcinek 75 - Niezwykłe ryby słodkowodne Karol Okrasa rusza do Chełmna i zajmuje się rybami słodkowodnymi, a w zasadzie rybami dwuśrodowiskowymi, czyli takimi, które żyją w morzu i w rzekach. Kucharz przygotuje cztery potrawy. Odcinek 74 - Gęsina na świętego Marcina Karol Okrasa zaprasza do Gruczna na Kociewiu na potrawy z gęsi. Ponad połowa dorosłych Polaków nigdy nie jadła gęsiny. Niestety, bo mięso jest smaczne i zdrowe. Kucharz przygotuje trzy potrawy. Odcinek 73 - Czekolada i owoce nie do deseru Karol Okrasa odwiedza nadwiślańskie sady, w których spędzał wakacje w młodości. Owoce i czekolada najczęściej kojarzą się z deserem, ale kucharz pokaże, że można łączyć je z mięsem lub rybą. Odcinek 72 - Polskie warzywa prosto z pola Tym razem Karol wykorzystuje do gotowania świeżo zebrane polskie warzywa. Jesienią na polach trwa zbiór warzyw korzeniowych. Kucharz przygotuje z nich danie. Będzie także przepis na potrawę z dynią. Odcinek 71 - Królik po polsku Karol Okrasa wyrusza na wyprawy kulinarne do wybranych zakątków Polski. Przygotowuje smaczne dania, podkreśla ich walory smakowe i zdrowotne. Przy okazji prezentuje region i miejscowość. Odcinek 70 - Chrupiący chleb z pieca Tym razem Karol pokaże, jak można wykorzystać chleb żytni na zakwasie. W jednym z ostatnich działających młynów wodnych w kraju - w Lorkach nad rzeką Wel - kucharz zaprezentuje dwie potrawy. Odcinek 69 - Kuchnia płynąca winem W tym odcinku Karol Okrasa opowie o wykorzystywaniu wina w kuchni. Stosuje się je do marynowania mięsa, doprawiania sosów, do deserów. Wino doskonale podkreśla smak potraw i nadaje im charakteru. Odcinek 68 - Kulinarne wspomnienia z dzieciństwa w PGR Karol Okrasa wyrusza na wyprawy kulinarne do wybranych zakątków Polski. Przygotowuje smaczne dania, podkreśla ich walory smakowe i zdrowotne. Przy okazji prezentuje region i miejscowość. Odcinek 67 - Ser, wino i to coś Tym razem Karol rusza w okolice Sandomierza. Zaprezentuje dania oparte na krajowych serach i polskich winach - babeczki serowe z szynką oraz serowy omlet z kurkami, grasicą cielęcą i młodą cebulką. Odcinek 66 - Sandomierz pachnący serem W tym odcinku Karol przygotuje trzy potrawy z wykorzystaniem polskich serów dojrzewających. Okazuje się, że krajowe produkty nie ustępują tym z Włoch lub Francji. Odcinek 65 - Zdrowa polska wieprzowina Karol obali mity na temat wieprzowiny. Przygotuje kotlet schabowy z warzywami, gulasz w sosie kokosowo-pomarańczowym z marchewką i jabłkiem oraz gotowane na parze polędwiczki w liściach botwinki. Odcinek 64 - Różne smaki wieprzowiny z grilla W tym odcinku Karol Okrasa rusza na kulinarne spotkanie z polską wieprzowiną. W trakcie programu pokaże, jak bogate możliwości przyrządzania ciekawych potraw daje polskie mięso wieprzowe. Poprzednia 1...202122...25 Następna Okrasa łamie przepisy w telewizji Czwartek 08.05.2025 12:00 Odcinek398 TVP Warszawa Czwartek 08.05.2025 12:00 Odcinek398 TVP Szczecin Czwartek 08.05.2025 12:00 Odcinek398 TVP Łódź Czwartek 08.05.2025 12:00 Odcinek398 TVP Kielce Czwartek 08.05.2025 12:00 Odcinek398 TVP Białystok Czwartek 08.05.2025 12:00 Odcinek398 TVP Gorzów Wielkopolski Czwartek 08.05.2025 12:00 Odcinek398 TVP Poznań Czwartek 08.05.2025 12:00 Odcinek398 TVP Opole Czwartek 08.05.2025 12:00 Odcinek398 TVP Bydgoszcz Czwartek 08.05.2025 12:00 Odcinek398 TVP Gdańsk Czwartek 08.05.2025 12:00 Odcinek398 TVP Lublin Czwartek 08.05.2025 12:00 Odcinek398 TVP Kraków Pokaż więcej Pokaż mniej Podobne programy Co niesie dzień Wstęp wolny z kulturą Rusz się, człowieku ABC GOTOWANIA Kuchnia Billa: Notting Hill Jakubiak lokalnie Panorama litewska Mammaryla Jacques Pepin: podstawy dobrej kuchni Jazda polska, czyli jak przetrwać na polskich drogach