Okrasa łamie przepisyOdcinki Okrasa łamie przepisy Streszczenia odcinków Polska 2024 Odcinek 310 - Mazurskie sałatki ziemniaczane Karol Okrasa wyrusza na wyprawy kulinarne do wybranych zakątków Polski. Przygotowuje smaczne dania, podkreśla ich walory smakowe i zdrowotne. Przy okazji prezentuje region i miejscowość. Odcinek 309 - Smak czarnej porzeczki Karol Okrasa wyrusza na wyprawy kulinarne do wybranych zakątków Polski. Przygotowuje smaczne dania, podkreśla ich walory smakowe i zdrowotne. Przy okazji prezentuje region i miejscowość. Odcinek 308 - Nowy polski kociołek Karol przygotuje trzy dania jednogarnkowe: przyrządzone w kociołku na ogniu skrzydełka drobiowe; gęstą zupę rybną wzbogaconą wędzonym pstrągiem; zębacza zapiekanego z fasolką szparagową. Odcinek 307 - Szybki grill Tym razem Karol Okrasa wyruszy nad piękną, wciąż dziką Biebrzę i pokaże widzom, jak przygotować potrawy z grilla. Założenie jest takie, aby ryba i mięso, które trafią na ruszt, nie spędziły tam dłużej niż minutę. Odcinek 306 - Kuchnia Kielecczyzny Karol Okrasa wyruszy do doliny Białej Nidy na Kielecczyźnie. Przygotuje zupę z grochu, kaszy i ziemniaków; bitki wołowe w pikantnym sosie z kuleczkami z ziemniaków; placki z ziemniaków z farszem z twarogu i konfitury. Odcinek 305 - Kuchnia na ziarnku grochu Karol Okrasa przygotuje: marynowanego łososia z sałatką z ogórka i grochu włoskiego; parowanego w wywarze z żeberek szczupaka z korzennym purée z grochu; smażone pikantne kuleczki z zielonego grochu. Odcinek 304 - Zamorskie produkty na polskim stole W tym odcinku Karol Okrasa zaprasza na opowieść o zamorskich produktach na polskim stole. Przygotuje kilka dań, pokazując, jak połączyć zagraniczne produkty z lokalnymi. Odcinek 303 - W starej piekarni Karol Okrasa wyrusza na wyprawy kulinarne do wybranych zakątków Polski. Przygotowuje smaczne dania, podkreśla ich walory smakowe i zdrowotne. Przy okazji prezentuje region i miejscowość. Odcinek 302 - Kiszonki z Beskidu Niskiego Karol barszcz na kiszonych rydzach z palonymi ziemniakami; pierogi z serem, ziemniakami i kiszonym czosnkiem niedźwiedzim, podane w kminkowej emulsji; pikantne żeberka duszone w kiszonej kapuście i kiszonym czosnku niedźwiedzim. Odcinek 301 - Dorsz w górach Karol Okrasa postanowił przybliżyć widzom różne formy dorsza. Poda kawałki dorsza zapieczone w cieście naleśnikowym z kapustą kiszoną i porem oraz bigos z ziemniakami, cebulą, wędzonym boczkiem i solonym dorszem. Odcinek 300 - Kuchnia zachodnich Mazur Kulinarna tradycja mieszkańców Prus Wschodnich wywodzi się z kuchni niemieckiej i polskiej z domieszką litewskich tradycji kulinarnych. Okrasa przygotuje m.in. klopsy królewieckie z sosem kaparowym. Odcinek 299 - Pasternak na polski stół W odcinku Karol Okrasa zaprezentuje ciekawe potrawy z użyciem pasternaku: placki z pasternaku z wędzonym węgorzem; gulasz wołowy z kapustą kiszoną i pasternakiem; pieczony pasternak z sosem z fig i maku. Odcinek 298 - Polska kaszanka Karol Okrasa zaprasza widzów na dania z kaszanki. W Polsce można znaleźć wielu amatorów tego specjału, m.in. w wersji smażonej na patelni z cebulą lub przypieczonej na grillu. Odcinek 297 - Zapomniana brukiew Tym razem Karol Okrasa zabiera widzów na Pomorze, aby opowiedzieć o brukwi. Kucharz zaproponuje zimową zupę z brukwi z imbirem, placki z brukwi z wędzonym łososiem, a także filet z tołpygi z podpieczoną brukwią. Odcinek 296 - Powszednia, choć niezwykła mąka Podczas kolejnej wyprawy kulinarnej Karol Okrasa zajmie się jednym z najstarszych i najważniejszych wynalazków kulinarnych ludzkości - mąką. Odcinek 295 - Podlaskie pierogi z serem Tradycja robienia pierogów z serem na Podlasiu ma ponad trzysta lat. W książce kucharskiej z końca XVII wieku, pochodzącej z dworu Radziwiłłów, jest kilka ciekawych przepisów na pierogi z serem. Odcinek 294 - Staropolski post wigilijny Staropolski post był znacznie bardziej rygorystyczny niż obecny. Wykluczał nabiał i jaja. Można było spożywać ryby i produkty roślinne. Jedzono np. jajka zrobione z mięsa ryb i sery z migdałów. Odcinek 293 - Ryby z dawnej Wisły Karol Okrasa zabiera widzów nad brzeg Wisły, dawniej najważniejszej arterii komunikacyjnej. Zaserwuje sandacza uparowanego na cebuli duszonej z kwasem chlebowym, krokiety z ziemniaków i miętusa oraz zupę rybną. Odcinek 292 - Kuchnia Mazowsza Karol Okrasa opowie o kuchni Mazowsza. Charakterystyczne dla regionu są: piwo jałowcowe i fafernuchy, potrawy z ziemniaków, grochu i kapusty z ziemi radomskiej, łowickie gołąbki. Odcinek 291 - Dwa talerze w Łańsku Karol Okrasa przygotuje między innymi: gulasz z indyka z cebulą i ogórkiem kiszonym, podany z ziemniaczkami, oraz smażoną na maśle sałatę rzymską z pastą z ciecierzycy i pieczonej czerwonej papryki. Poprzednia 1...678...25 Następna Okrasa łamie przepisy w telewizji Czwartek 08.05.2025 12:00 Odcinek398 TVP Warszawa Czwartek 08.05.2025 12:00 Odcinek398 TVP Szczecin Czwartek 08.05.2025 12:00 Odcinek398 TVP Łódź Czwartek 08.05.2025 12:00 Odcinek398 TVP Kielce Czwartek 08.05.2025 12:00 Odcinek398 TVP Białystok Czwartek 08.05.2025 12:00 Odcinek398 TVP Gorzów Wielkopolski Czwartek 08.05.2025 12:00 Odcinek398 TVP Poznań Czwartek 08.05.2025 12:00 Odcinek398 TVP Opole Czwartek 08.05.2025 12:00 Odcinek398 TVP Bydgoszcz Czwartek 08.05.2025 12:00 Odcinek398 TVP Gdańsk Czwartek 08.05.2025 12:00 Odcinek398 TVP Lublin Czwartek 08.05.2025 12:00 Odcinek398 TVP Kraków Pokaż więcej Pokaż mniej Podobne programy Co niesie dzień Wstęp wolny z kulturą Rusz się, człowieku ABC GOTOWANIA Kuchnia Billa: Notting Hill Jakubiak lokalnie Panorama litewska Mammaryla Jacques Pepin: podstawy dobrej kuchni Jazda polska, czyli jak przetrwać na polskich drogach