Tematem pierwszej konkurencji było wszystko, co pochodzi z patelni, czyli: placki, bliny, naleśniki. Gwiazdy pracowały w dwuosobowych zespołach. Każda z par miała swoje unikatowe pomysły, które starali się wykorzystać w tym zadaniu. Największe problemy pojawiły się jednak z... komunikacją, bo jak wiadomo praca zespołowa wychodzi najlepiej, gdy każdy członek drużyny jest w równym stopniu zaangażowany. Olga Bończyk była zdecydowanym kapitanem w drużynie z Maciejem Skrzątkiem - Trochę się głupio poczułem, bo ja też chciałem się wykazać. - przyznał Maciej. Dużo lepsze odczucia z pracy zespołowej miał Rafał Maserak. - Ja zawsze pracuję w parze wiec ciesze się ze nadarzyła się taka okazja - skomentował swoją współpracę z Anitą Sokołowską.
Przez ostatnie 10 minut konkurencji, gwiazdy mogły za to liczyć na wsparcie uczestników programu "Top Chef", którzy nie jeden duet uratowali z kulinarnej opresji. Niedługo potem przyszedł czas na degustację. Triumfatorami w tym zadaniu okazali się Małgorzata Kalicińska i Vienio, którzy tym samym zdobyli przepustkę do następnego odcinka.
CZYTAJ TAKŻE:
"TOP CHEF. GWIAZDY OD KUCHNI". POZNAJ WSZYSTKICH UCZESTNIKÓW! CO GOTUJĄ NAJLEPIEJ? [WIDEO+ZDJĘCIA]
Przyszedł czas na konkurencję główną, której tematem były kulinarne pocztówki z wakacji - dania z podróży. Zegar ruszył a zdezorientowana Anita Sokołowska zupełnie nie wiedziała, jak odnaleźć się w kuchni. Zdenerwowana aktorka zdecydowała się jednak na przygotowanie azjatyckiego szaszłyka. Wróżita Maciej przyznał, że kocha zwiedzać świat, więc to zadanie nie sprawiło mu żadnej trudności. Postanowił przygotować danie z Meksyku - Quesadillę. - Liczyłam na to, że będę mogła się popisać w tym zadaniu. - powiedziała Olga Bończyk. Aktorka przygotowywała tajską zupę tom kha kai. Z kolei Rafał Maserak postanowił zrobić danie z Bali, czyli egzotycznego batata. Niestety w trakcie zadania tancerz rozciął sobie palca na krajalnicy, a kontuzja bardzo utrudniała mu dalszą pracę.
W wakacyjnym menu gwiazd znalazły się również potrawy z Włoch, Rodos, czy Grecji. W trakcie degustacji, największe wrażenie na jurorach zrobiła potrawa przygotowana przez Rafał Maserak. W dogrywce znaleźli się przegrani pierwszej konkurencji: Katarzyna Skrzynecka, Beata Oleszek i Bartosz Kurek oraz przegrani konkurencji głównej: Andrzej Bachleda i Maciej Skrzątek. W dogrywce gwiazdy musiały zmierzyć się z deserami. Na wykonanie zadanie mieli 30 minut.
W 2. ODCINKU "TOP CHEF. GWIAZDY OD KUCHNI" ODPADŁ WRÓŻBITA MACIEJ SKRZĄTEK!
