To już półfinał! Po 8 tygodniach walki, uczestnicy stanęli do decydującej rozgrywki. A właściwie trzech - po każdej rundzie jedna osoba automatycznie miała przejść do finału. Pierwszym gościem kuchni "Top Chef" była Jenny Morris, która na co dzień mieszka w Kapsztadzie w RPA. Jako pierwsza kobieta w historii dostała możliwość gotowania w telewizyjnym show. Prowadzi audycje radiowe, warsztaty kulinarne i wydaje książki. W swojej karierze miała okazję gotować m.in. dla aktorki Charlize Tehron i księcia Karola. Teraz przygotowała zadanie dla uczestników półfinału. Każdy miał przygotować pudding ryżowy. - Przekonanie mnie do puddingu ryżowego to będzie jak przeskoczenie najwyższej góry - wskazał Wojciech Modest Amaro. Po tym stwierdzeniu okazało się jednak także, że dla zwycięzcy tej konkurencji przewidziana jest także druga nagroda - kulinarna podróż do Lizbony.
CZYTAJ TAKŻE:
SZEF WOJCIECH AMARO O UCZESTNIKACH "TOP CHEF. GWIAZDY OD KUCHNI" [WIDEO+ZDJĘCIA]
Edyta przygotowała pomarańczowy pudding ryżowy z cynamonem i wanilią. - Podoba mi się w tym pomarańcza. Dodaje świeżości - skomentowała Jenny. Pudding ryżowy z migdałami i cynamonem należał do Rafała. Jurorzy zgodnie stwierdzili, że pudding jest zbyt suchy i ma złą konsystencję. Beata zaserwowała pudding ryżowy z fasolą szparagową, miodem i malinami. - Nie jestem przekonana do tej fasolki - wskazała Ewa Wachowicz. Na koniec pomarańczowy pudding ryżowy z wanilią, migdałami i miodem Vienia. To właśnie on wygrał. Vienio jako pierwszy mógł cieszyć się z finału programu.
Czas na drugą konkurencję, której tematem była dynia. Danie Edyty to pierś z kurczaka z puree z dyni, kurkami i chipsem z parmezanu. Rafał przygotował sałatkę z dyni, cukinii i bakłażanu, a Beata - placki z dyni i parmezanu z sarniną w kawie zbożowej. Tym razem znowu ostatnie danie okazało się być najlepszym. Beata jest w finale! Edyta i Rafał musieli zawalczyć o kolejne finałowe miejsce. W dogrywce w czarnych skrzynkach były steki i sosy. Czas na przygotowanie doskonałego steku i polanie go wyjątkowym sosem to 45 minut. Rostbef ze szpinakiem i sosem holenderskim należał do Rafała. Antrykot z fasolką szparagową oraz sosem winnym ze szparagami to natomiast danie Edyty.
W 9. odcinku "Top Chef. Gwiazdy od kuchni" odpadła Edyta Pazura!
