Znani i lubiani kucharze staną ze sobą oko w oko przy kuchennym blacie, będą obierać, siekać, ubijać, ucierać, piec, gotować i smażyć rywalizując o tytuł "Top Chef" i nagrodę pieniężną 110 000 dolarów, która zostanie przekazana na cel charytatywny.
W pierwszych 4 odcinkach szefowie kuchni podzieleni na zespoły będą eliminować się w grupach do momentu, aż w każdej grupie zostaną tylko dwie osoby, która będą miały szansę powalczyć o główną nagrodę. W następnych 6 odcinkach po kolei będą eliminowani kolejni uczestnicy, aż do wielkiego finału. W programie wezmą udział szefowie kuchni znanych restauracji z całych Stanów Zjednoczonych. W każdym odcinku zmierzą się z 2 konkurencjami, które sprawdzą ich umiejętności, ale także kreatywność i łatwość radzenia sobie z trudnościami i... egzotycznymi składnikami.
Przygotowane dania będą próbowane i oceniane przez jury i krytyków kulinarnych. Gospodarz programu Curtis Stone to australijski szef kuchni i znana osobowość telewizyjna. Pierwszy z jurorów James Oseland, redaktor naczelny pisma Saveur, który współpracował m.in. z Vogue, Organic Style i Sassy, jest również autorem bestsellerowej książki Cradle of Flavor: Home Cooking from the Spice Islands of Indonesia, Malaysia and Singapore.
