Fabryki smaku Odcinek 13 (Sezon 4) - Znikające ciastka
Food factory, Kanada
Streszczenie odcinka
Odkrywanie tajemnic produkcji popularnych artykułów spożywczych. Każdy odcinek serialu to wizyta w jednej z fabryk. "Dziś w menu: 500 tysięcy czekoladowych batonów, ciągutki z nerkowców, kruche ciasteczka o wielu nazwach i kokosowy koktajl." "Odkrywanie tajemnic produkcji popularnych artykułów spożywczych. Każdy odcinek serialu to wizyta w jednej z fabryk. Kamery śledzą poszczególne etapy produkcji artykułów, które konsumenci zwykle bez zastanowienia biorą ze sklepowych półek. Widzowie mają okazję przekonać się, jak powstają między innymi: pesto, makaron, guma do żucia i kanadyjska whisky. Zobaczą, jak przebiega mieszanie, siekanie, przesiewanie, faszerowanie, zamrażanie, gotowanie, zawijanie, pasteryzowanie, rafinowanie i inne procesy niezbędne do powstania gotowych artykułów spożywczych." "Dowiemy się, czego trzeba, by w jednej z fabryk czekolady można było wyprodukować 500 tysięcy batonów dziennie. Sprawdzimy, dlaczego potrzeba aż 35 tysięcy orzechów nerkowca, by powstała jedna partia ciągutek kaju katli. Przekonamy się też, że rozpływające się w ustach maślano-orzechowe kruche ciasteczka funkcjonują pod tak wieloma nazwami, że nie powstydziłyby się ich nawet służby specjalne. A na deser zaprezentujemy orzeźwiający koktajl z mleka kokosowego, który jest i smaczny, i zdrowy."
Kategoria wiekowa:
Gatunek:Serial/Serial dokumentalny