Fabryki smaku Odcinek 2 (Sezon 4) - Złote sztabki
Food factory, Kanada
Streszczenie odcinka
Odkrywanie tajemnic produkcji popularnych artykułów spożywczych. Każdy odcinek serialu to wizyta w jednej z fabryk. "W tym odcinku weźmiemy pod lupę karaibskie batony, chipsy kukurydziane, duńskie ciastko z nadzieniem o smaku syropu klonowego i risotto." "Odkrywanie tajemnic produkcji popularnych artykułów spożywczych. Każdy odcinek serialu to wizyta w jednej z fabryk. Kamery śledzą poszczególne etapy produkcji artykułów, które konsumenci zwykle bez zastanowienia biorą ze sklepowych półek. Widzowie mają okazję przekonać się, jak powstają między innymi: pesto, makaron, guma do żucia i kanadyjska whisky. Zobaczą, jak przebiega mieszanie, siekanie, przesiewanie, faszerowanie, zamrażanie, gotowanie, zawijanie, pasteryzowanie, rafinowanie i inne procesy niezbędne do powstania gotowych artykułów spożywczych." "Żywność bez tajemnic - w tym odcinku zobaczymy, jak powstają inspirowane smakami Karaibów, oblane czekoladą batony z wiórkami kokosowymi, prażonymi migdałami i rumem. Dowiemy się także, jak ze 100 kilogramów mąki kukurydzianej i mnóstwa przypraw przygotować partię pachnących chipsów. Słyszeliście o duńskim ciastku? Tym razem poznamy jego patriotyczną wersję - z syropem klonowym. A na koniec risotto - tak rozchwytywane, że co roku na rynek trafia aż 25 milionów pudełek!"
Czas trwania:25 min
Kategoria wiekowa:
Gatunek:Serial/Serial dokumentalny