Fabryki smaku Odcinek 20 - Prosto od krowy
Food factory, Kanada
Streszczenie odcinka
Odkrywanie tajemnic produkcji popularnych artykułów spożywczych. Każdy odcinek serialu to wizyta w jednej z fabryk. "Dziś w menu: najlepsze mleko bez pestycydów, suszona ciecierzyca w gorącej parze, indyjskie samosy z maszyny i 250 tysięcy eklerków dziennie." "Odkrywanie tajemnic produkcji popularnych artykułów spożywczych. Każdy odcinek serialu to wizyta w jednej z fabryk. Kamery śledzą poszczególne etapy produkcji artykułów, które konsumenci zwykle bez zastanowienia biorą ze sklepowych półek. Widzowie mają okazję przekonać się, jak powstają między innymi: pesto, makaron, guma do żucia i kanadyjska whisky. Zobaczą, jak przebiega mieszanie, siekanie, przesiewanie, faszerowanie, zamrażanie, gotowanie, zawijanie, pasteryzowanie, rafinowanie i inne procesy niezbędne do powstania gotowych artykułów spożywczych." "Dlaczego najlepsze mleko dają krowy, które jedzą trawę uprawianą bez pestycydów? W tym odcinku dowiemy się też, dlaczego suszona ciecierzyca uwielbia gorącą parę i jaka maszyna wyrabia najsmaczniejsze indyjskie samosy. A na deser - produkcja 250 tysięcy eklerków dziennie."
Czas trwania:30 min
Kategoria wiekowa:
Gatunek:Serial/Serial dokumentalny